Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Najčešće falsificirana je novčanica od 50 KM

U prometu sve više krivotvorenih novčanica

LIVNO - U protekloj godini u Hercegbosanskoj županiji policija je zabilježila 24 slučaja stavljanja u optjecaj krivotvorenih novčanica. Po tim podacima ta županija značajnije se ne razlikuje od ostatka BiH. Najčešće je falsificirana novčanica od 50 KM, premda su zabilježene krivotvorine drugih apoena i valuta. Policija upozorava da su omiljena mjesta krivotvoritelja za puštanje u promet lažnih novčanica diskoteke, tržnice i benzinske crpke. Drugim riječima, radi se o posjećenim mjestima gdje se obavlja veliki obrt novca. Zbog slabe vidljivosti, gužvi i nedostatka uređaja za otkrivanje lažnih novčanica za krivotvoritelje diskoteke i tržnice naročito su pogodna mjesta.
Ono što istražna tijela najviše zabrinjava je činjenica da se dobar dio krivotvorenih novčanica uopće ne prijavi. Potvrdu takve pretpostavke dobili smo na livanjskoj tržnici. Uz one koji su imali iskustva s lažnim novčanicama većina trgovaca nam je kazala kako se nije s tim susretala, no vjerojatno ne bi prijavila i ako bi došla u posjed takve novčanice.
Razlog za takvo razmišljanje leži u proceduri koja slijedi; onaj tko prijavi posjed takve novčanice ostaje bez nje jer je policija izuzima, šalje na vještačenje i zadržava ako se utvrdi da je falsifikat.
I drugi, za mnoge mučniji dio priče, davanje je iskaza kako bi se utvrdilo porijeklo novčanice. Ni činjenica da se radi o zakonski kažnjivom djelu većinu trgovaca ne bi prisilila da takvu novčanicu puste dalje u optjecaj.
- Bilo je nekoliko pokušaja da mi podvale "lažnjake", no i da su uspjeli ne bih prijavio, osobito ako se radi o lažnoj novčanici veće vrijednosti. Napravio bih se lud i pustio je dalje, jer je vjerojatno i onoga tko je meni dao netko već prevario, tako da su u toj priči na gubitku uglavnom nevini - kazao nam je jedan od trgovaca na livanjskoj tržnici.
U prva tri mjeseca ove godine zabilježena su četiri slučaja. Dva puta je u promet stavljena krivotvorena novčanica od 50 KM, jednom od 50 i jednom od 200 KM. Budući da trgovci poučeni lošim iskustvom u posljednje vrijeme češće provjeravaju novčanice od 50 KM i više, u posljednje se vrijeme sve češće mogu susresti krivotvorene novčanice od 5 i 10 KM.
Zbog male vrijednosti takve novčanice se u pravilu ne provjeravaju pa ih je znatno lakše staviti u promet. Takvih je slučajeva bilo za nedavnih uskrsnjih blagdana u Livnu, potvrdili su nam na tržnici - naravno, zbog male vrijednosti novčanica i procedure koja slijedi nijedan od njih nije prijavljen policiji.
( Večernji list )

Post je objavljen 08.04.2005. u 22:41 sati.