Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Marihuana pomaže srcu

Eksperimenti sprovedeni na miševima pokazali su da male doze glavnog sastojka marihuane usporavaju otvrdnuce arterija. Naučnici su tako postavili osnove za razvoj nove terapije kod ljudi. Ipak, upozoravaju da otkriće ne sugeriše ljudima pušenje marihuane radi poboljšanja zdrastvenog stanja.

Eksperimente je u casopisu "Nejcr" prikazao doktor Fransoa Maš i njegove kolege iz Univerzitetske bolnice u Zenevi. Maš je izjavio da veruje da će se budući naučni rad fokusirati na traženje lekova koji pomažu, ali ne proizvode efekte koje marihuana ima na mozak. Otvrdnuće arterija moze dovesti do srčanog udara. Upala arterija igra ključnu ulogu u toj situaciji, pa Maš i saradnici ispituju antiupalna svojstva glavnog sastojka marihuane - THC-a.

Pre samog eksperimenta miševe su 11 nadelja hranili visokokaloričnom hranom punom holesterola. Oko šeste nedelje određenom broju miševa počeli su davati male količine THC-a, premale da bi izazvale promene u ponašanju koje uzrokuje marihuana.

Na kraju eksperimenta, miševi koji su dobijali THC imali su manje krvnih ugrušaka od onih koji nisu. Istraživanja koja su usledila nakon toga pokazala su da takve koristi nema kad je u pitanju veća količina THC-a. THC deluje na ćelije imunološkog sistema i sprečava izlučivanje materije koja izaziva upale.

Komentari kolega, naucnika, bili su, ipak, podeljeni. Neki i dalje smatraju da je zdrava ishrana, vežbanje i kontrola težine najbolja prevencija i zaštita od srčanih bolesti, dok drugi tvrde da je uticaj THC-a na krvne ugruške ipak preslab i nece imati isti učinak kod ljudi.

Post je objavljen 08.04.2005. u 21:12 sati.