Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Novi projekt: Kod kralja Gyanendre

Zadnji radni dan u tjednu nam je donio saznanje o novom projektu. U Nepalu. Malo nam Nepal i nije "s ruke", onako kao kad ujutro popijem kavu, sjednem na avion, odem u Katar, obavim sto imam i vratim se u Dubai na rucak. Nepal je nekako daleko i nije mi jasno kako je dopao mene, kad znam da nas ostali regionalni centri uvijek potkradaju, jer su granice regija nesto sto se uvijek tumaci kako tko hoce, posebno u nasoj "regionalnoj sili". Kako to da Nepal nisu uzeli Bangkok, Singapur ili Peking?
Malo sam se raspitivao o drzavi i uskoro mi je postalo jasno. Drzavom vlada on...

Image Hosted by Free Image Hosting

...kralj Gyanendra. Iako je bio okrunjen jos 1950. godine, kada je bio trogodisnjak, nije vladao svojom drzavom radi posebnog sporazuma izmedju Nepala i Indije, kojeg je potpisao njegov djed. Nakon toga ja drzavom vladao njegov brat, a kad mu je dosadilo da bude drugi napio je nasilnog necaka i natjerao ga makne oca sa vlasti. Razmazenog Dipendru nije trebalo puno nagovarati. Uzeo je jednu od svojih omiljenih igracaka...

Image Hosted by Free Image Hosting

...i onda se prosetao kraljevskom palacom, ubivsi sve sto se micalo, ukljucujuci kralja, potencijalne nasljednike, a potom i sebe samog (greska u koracima). Tako je Gyanendra ponovo postao vladar, ali ne kao dijete, nego kao diktator koji se zalaze za demokraciju i visestranacje, ali ako premijer dodje na sjednicu sa kravatom koja se kralju ne svidja, leti.
Za znatizeljne, tu su detalji:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/south_asia/2001/nepal_in_crisis/

Zasto svjetske sile to trpe? Zato sto je Nepal americki saveznik koji drzi "dominantnu kotu", Mt. Everest, i granici sa Kinom.
Vec se veselim projektu...


Post je objavljen 08.04.2005. u 19:52 sati.