Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Bruka i sramota

Poruka svih analiza stanja katolicke crkve jeste: katolicizam ce se modernizirati ili ga nece biti.

U medjuvremenu, jos jedna pljuska americkim katolicima (zapravo svim savjesnim ljudima): kardinal Bernard Law koji je prije dvije godine bio prisiljen odstupiti "u sramoti" (in disgrace) s polozaja nadbiskupa Bostona, zbog zataskavanja i zanemarivanja seksualnih skandala u crkvi, jedan je od devet prelata koji vode mise za pokojnog papu.

Cardinal Law, Ousted in U.S. Scandal, Is Given a Role in Rites

Nakon sto je smijenjen u Bostonu, kardinal Law dobio je veliki stan u Rimu i postavljen na prestizno, premda pocasno mjesto glavnog svecenika bazilike St. Marije Maggiore.

Dozvolivsi kardinalu Lawu da bude u centru paznje u trenu kada crkva zali za Ivanom Pavlom II, kardinali su podsjetili americke katolike (kojih, usput budi receno, ima 67 milijuna) na to da je njihova nabolnija epizoda u Vatikanu prosla gotovo nezapazeno.

U Bostonu, vise od 600 ljudi je istupilo s optuzbama o seksualnim napadima nekolicine svecenika, kroz vise decenija. Crkva je dosad platila 90 milijuna dolara odstete.

Bernie McDaid, jedan od pedesetorice koji su optuzili svecenika Josepha Birminghama da ih je seksualno napastvovao, rekao je da su on i ostali bili "razbjesnjeni" kada su culi za isticanje kardinala Lawa u papinom pogrebu i mijeni.

"Nikad nije izgubio moc, premda je dao ostavku u Bostonu", rekao je g. McDaid. "U svakoj drugoj korporaciji, s gubitkom ranga i odlaskom izgubili biste ovlasti i titule." No, "ovdje je u Rimu jednako mocan kao prije".







Post je objavljen 08.04.2005. u 17:28 sati.