Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starke

Marketing

+++

Veceras je u pozaru izgorela stara Weifert-ova pivara :(

Copy-paste

Istorijske prilike u vreme nastajanja Pivare bile su ratne, godine obračuna i proterivanje napadača iz Azije (koji su se zadržali oko dva veka u Panonskoj niziji). Za vojskom između ostalih došli su pivarski majstori i 1722 godine počeli sa proizvodnjom piva. Bio je to za današnje prilike mali pogon. proizvodnja se iskazivala u narodnim merama (vedro) i godišnje je bilo oko 10 000 vedra (danas bi to bilo oko 6 000 hl.). Tako je ostalo oko vek i po uz napomenu da se promenilo mnogo vlasnika (koje ovde nećemo spominjati).
Sredinom devetnaestog veka postaje vlasništvo Vajfertovih (Weifert). Kao izučeni pivarac donosi znanje iz Evrope i započinje značajnu rekonstrukciju. Najnovije u tadašnjem pivarstvu potiče iz Plzenja po kojem se tip piva naziva pils. Po ugledu na ovu sagrađena je i pančevačka pivara i uvedena ista tehnologija.
- Krajem devetnaestog veka izgrađen je novi ležni podrum i točionica u burad. Uvodi se savremena rashladna tehnika
- Nova varionica, najsavremenija tada puštena u rad dvadesetih godina dvadesetog veka. Kapacitet se podiže na 30 000 hl.
- Akcionarsko društvo postaje 1936. godine
- Nacionalizacija je posle Drugog svetskog rata - 1946. godine. Postaje državna
- Upravljanje pivare povereno je radnicima 1951.godine (uvođenje radničkog samoupravljanja
- Izgradnja flašnice 1959.godine. Do tada su točena burad. uvedena pasterizacija piva - prva u tadašnjoj Jugoslaviji
- Integracija pivare 1964.god. u poljoprivredno - industrijski kombinat "Tamiš" da se koriste prednosti proizvodnje sirovina (poljoprivreda) i prerade (prehrambena industrija)
- Modernizacija proizvodnje (tadašnji separator i pločasti hladnjak sladovine)
- Koncepcija nove pivare koncipirana 1970.-tih godina
Proširenje pivare bilo je neophodno a bilo je nemoguće na postojećoj lokaciji u strogom centru grada - u starom jezgru. Tada je nova pivara koncipirana da bude na novom lokalitetu i da se primene najnoviji tehnološki postupci i oprema - silos, blok varionica, pločasti hladnjak, flotacija, vertikalni cilindri-konusni fermentori u slobodnom prostoru, filter piva sa svećama, pločasti (protočni) pasterizator piva, prerada ugljen - dioksida nastalog iz vrenja, kompresori za rashladu. Gradnja je izvedena u dve faze: 1978.godine (proizvodnja) i 1986.godine (finalizacija).
- Vodosnabdevanje od 1991.godine je rešeno sopstvenim bunarima
- Nova oprema za flaširanje zamenjuje staru (1998. - 2000 godine)
- Fermentacioni tankovi 2000. - 2001.godine
Razvoj pivare je ostvarivan ne samo ulaganjem u opremu već i uvođenjem inovacija od stručnjaka pivare.

Post je objavljen 06.04.2005. u 23:59 sati.