Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Pasoš čeka na državu

Iako je EU preporučila da što pre zamenimo sadašnje plave pasoše - što je jedan od preduslova za stavljanje SCG na belu šengensku listu, odnosno, bezvizni režim sa "zemljama dvadesetpetorice" - za sada niko sa sigurnošću ne može da kaže kada bi trebalo da počne štampanje i izdavanje novih putnih isprava niti kako će one izgledati.

U Ministarstvo spoljnih poslova SCG, prema tvrdnjama zvaničnika, već su stigle preporuke EU da bi promena pasoša morala da se "dogodi" do kraja ove godine. I da će, u protivnom, biti vrlo problematično da li će naši građani moći da putuju u zemlje šengena posle 1. januara 2006. godine. Razlog za zahtev za promenom plave putne isprave sasvim je jasan: naši pasoši su više nego lagan posao za falsifikatore, uglavnom opremljene najsavremenijom tehnologijom, a da bi se približili Evropi moramo da poštujemo i njene standarde. Primera radi SCG pasoš ima samo hologram i vodeni pečat, dok npr. bugarski ima 16 nivoa zaštite...

Menjanje putnih isprava kod nas ima i političku dimenziju. Jer, do sledeće godine, kada se, prema Beogradskom sporazumu, otvara mogućnost referenduma, neće se znati da li će državna zajednica SCG opstati. Zato se čini i besmislenim sada menjati putne isprave koje bi sasvim sigurno nosile oznaku "Srbija i Crna Gora" pošto je samo SCG međunarodnopravni subjekt.


Post je objavljen 06.04.2005. u 23:39 sati.