Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ziggystardust

Marketing

Ljudi XX. stoljeća - Wernher von Braun (1912-1977)

Uz godišnjicu smrti...

Wernher von Braun bio je jedan od najvažnijih raketnih znanstvenika i prvaka u istraživanju svemira.
Još kao mladić se zaljubio u istraživanje svemira čitajući SF romane J.Vernea i H.G. Wellsa, te znanstvene radove Hermanna Obertha, čija studija iz 1923. "Raketom u svemir" (Die Rakete zu den Planetenräumen) potiče mladog von Brauna da završi računarstvo i trigonometriju kako bi lakše razumio fiziku raketa.
1929. uključuje se u Njemačko raketno društvo, Verein fur Raumschiffarht (VfR). Kako bi ostvario svoju želju- gradnju velikih raketa, 1932. pridružio se njemačkoj vojsci, gdje radi na izradi balističkih raketa (dokazivanjem kroz taj rad dobiva naslov doktora znanosti svemirskog inženjerstva).
Von Braun je poznat kao vođa tzv. "raketnog tima", koji je razvio balističku raketu V-2 u II. sv.ratu. V-2 rakete proizvođene su u prisilnom kampu-tvornici Mittelwerk, a smišljene su u tajnom laboratoriju Peenemunde, na obali Baltika. Ta verzija, u upotrebi od studenog 1944., bila je glavna osnova svih kasnijih istraživačkih programa i Amerikanaca i Sovjeta.
Početkom 1945. von Braun je shvatio da su njegovi spušili i pomalo počinje razmišljati o novim, mirnodobskim programima.
Iako je von Braun, zajedno s većinom svoje ekipe znanstvenika, uspio organizirati predaju Amerikancima, dobar dio planova zajedno s pokusnim modelima i nekoliko znanstvenika ipak je dospijelo do Sovijeta.
Slijedećih petnaest godina von Braun radi pod okriljem Američke vojske, i to na projektima balističkih raketa i prvih svemirskih raketa.
1960. prelazi u novoosnovanu NASA-u, gdje je postavljen za direktora NASA-ina Marshall Space Flight Centera kao glavni arhitekt Saturn V projektila, koji će Amerikance kasnije odvesti na Mjesec.
1970., na zahtjev vrha NASA-e von Braun seli u metropolu Washington u ulozi glavnog strateškog planera svih raketnih programa SAD-a.
Međutim, nakon dvije godine napušta NASA-u.
Umro je u mjestu Alexandria, Virginia, 16.6 1977.


Više o von Braunu




Post je objavljen 16.06.2004. u 23:48 sati.