Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Ibn Battuta

Jucer sam ispao budala jer nisam znao tko je Ibn Battuta. Cak, kad sam to vidio procitao sam mu ime kao kraticu, I-BE-EN, kao da je neka nizozemska banka. Moja draga je takodjer proslovkala ime, ali je prezime zapamtila kao Batistuta, navodno joj je to ostalo u uhu, pitam se otkud.
Zasto smo se uopce zanimali za pojam Ibna Battute? Jer se po njemu zove najnoviji shopping mall u Dubaiju. Lokalni mediji tvrde da je najveci na svijetu, premda mi se jedan u kojem smo bili sjeverno od Chicaga (Guerney Mills ili tako nekako) cinio vecim. Medjutim, mogu vam sa sigurnoscu reci da je prosli tjedan otvoren daleko najraskosniji shopping mall na svijetu. Oni koji su pobjegi iz Dubaija nedavno (neka se prepoznaju) vjerojatno znaju za ovaj pojam pod imenom Gardens Shopping Mall...

Image Hosted by Free Image Hosting

...medjutim, sada se zove Ibn Battuta Mall. Zamislite kilometarske hodnike oblozene onim plocicama od 15mmx15mm sto imaju basnoslovnu cijenu u Gramatu ili Ferotermu. Pa one mozaike... Pa sada zamislite te mozaike sa lampicama i fugama... Pa sve to ne samo u 3 kvadrata kupatila, nego kilometre ogromnih dvorana. Namjerno ne pisem o trgovinama jer je za sada otvorena samo jedna Geant, i cini se da bi mogli tamo doci jos koji put jer je blizu naseg kvarta. Big launch ce biti 13.4.
Jadne moje kartice....
Uskoro cu staviti pokoju sliku iznutra.
Medjutim, da rijesimo ove dvojbe oko toga je li najveci ili nije? Mozda i nije, ali u rujnu se o tome vise nece ni pricati. Naime, u rujnu se otvara The Mall of Emirates, daleko najveci... Onaj na cijem ce krovu napraviti skijasku stazu kako bi Dubai na +25 stupnjeva ugostio slalomsku utrku skijaskog svjetskog kupa. Perverzno....

No da se vratimo starome Battuti. Tko ne zna, radi se o arapskom putopiscu, koji je obisao ni manje ni vise nego rutu Marka Pola, u 14. stoljecu.

Image Hosted by Free Image Hosting

U njegovu cast shopping mall nosi njegovo ime, a sastoji se od 6 krila koja su uredjena u razlicitim stilovima prema 6 drzava koje je Ibn proputovao: Egipat, Tunis, Indija, Kina, Andaluzija i Maroko.

Za one koji zele znati vise:

http://www.sfusd.k12.ca.us/schwww/sch618/Ibn_Battuta/Ibn_Battuta_Rihla.html



Post je objavljen 06.04.2005. u 10:59 sati.