Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Njemačka 4. oklopna divizija, Poljska, rujan 1939.

Osmoga rujna 1939. njemačka 4. oklopna divizija vođena Georg-Hansom Reinhardtom nezadrživo je napredovala prema Varšavi uvjerena da će lako zauzeti poljski glavni grad. Slijedećih dana moćni poljski Poznanski zbor okružio je 4. oklopnu i u fanatičnim jurišima poljskih konjanika i pješaka njemački vojnici podvrgnuti su najvećoj kušnji njemačkog vojničkog profesionalizma.
Najprije je Poznanski zbor svladao njemačku 7. izvidničku bojnu i udario na mješovite snage SS pukovnije Leibstandardte Adolf Hitler, a zatim na 2. bojnu 103. topničke pukovnije.
Istodobno varšavski garnizon snažno bombardira 4. oklopnu diviziju. Njemačko je topništvo energično uzvratilo, a pješaštvo SS krenulo je u napad uz juriš oklopništva s ciljem da se presječe cesta Modlin – Varšava.
Poljaci pak su više nego hrabro odgovorili. Poljsko pješaštvo zaustavlja juriš i prelazi u protunapad. Njemačko oklopništvo prisiljeno je stati i odgovoriti kao topnička potpora svom pješaštvu u nastojanju da se zaustavi poljski protunapad. Rano ujutro 12. rujna poljsko konjaništvo krenulo je na juriš kod Mokotova. Nijemci uzmiču, njihove SS postrojbe u teškom su položaju, a Reinhardt je prisiljen u boj uvesti svoje posljednje pričuve. Bojevi bjesne cijeli dan, pa cijelu noć, a onda zbog iscrpljenosti obiju strane stanu i bitke utihnu.
Poslijepodne 14. rujna oklopnjaci 4. divizije «načičkani» pješacima koji se drže sa strane krenu u napad. Nijemci izbijaju na južne obale Visle i odmah se stanu pripremati za neizbježni napad Poljaka. Poljake nije trebalo dugo čekati, dolazili su val za valom, poljsko konjaništvo i pješaštvo lomilo se na njemačkom oklopništvu, ali nije prestajalo dolaziti. Nijemci su uz krajnje napore održali crtu i osvojili Ruszki. Poljaci 18. i 19. rujna ponovno navale žestoko, a njemački oklop nije popuštao iako dobro uzdrman opsegom gubitaka. Poljski Poznanski zbor uništen je u fanatičnim, ali hrabrim jurišima i pokušajima prodora prema Varšavi, a njemačka 4. oklopna divizija iako iscrpljena i teško načeta pokazala je svoju kvalitetu i umijeće munjevitog rata.
Pravu vojničku hrabrost pokazali su i jedni i drugi. Presudila je njemačka nova taktika munjevitog i uzajamnog djelovanja topništva, oklopništva i pješaštva, te njihova tehnička superiornost koju zadivljujuća hrabrost poljskog konjaništva i pješaštva nije mogla nadvladati.


Post je objavljen 05.04.2005. u 20:06 sati.