Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Hrvatica iz Kaštela otkrila planet

Nakon više pokušaja astrofizičari s Astrofizičkog instituta u Jeni u Njemačkoj ostvarili su fantastično postignuće. Pod vodstvom dr. Ralpha Neuhaeusera uspjeli su načiniti prvu izravnu snimku jednog planeta izvan Sunčeva sustava!

Planet za koji se vjeruje da je gotovo dva puta veći od Jupitera kruži oko zvijezde GQ Lupi, nalik mlađoj verziji našeg Sunca. Skupina europskih astronoma zvijezdu GQ Lupi promatra još od 1999. godine, a ukupno tri slike snimili su koristeći Very Large Telescope (VLT iliti vrlo velik teleskop) europskog opservatorija u Čileu. Udaljenost između planeta (b) i zvijezde GQ Lupi (a) čak je 100 puta veća od one između Zemlje i Sunca!

Pritom je planet uz zvijezdu očito vezan gravitacijom. 'Planet je 156 puta bljeđi od zvijezde jer je još vrlo mlad i još se razvija', kaže Neuhaeuser.

U proteklih 10 godina znanstvenici su otkrili oko 150 planeta izvan našega sustava, no ni za jedan nisu osigurali dokaze poput ove fotografije. Ova storija koja je izazvala oduševljenje kod znanstvenika diljem svijeta prepuna je zanimljivosti. Naime, u radu na tom velikom otkriću sudjelovala je i jedna Hrvatica, štoviše, njezin je doprinos možda bio i ključan. Riječ je o mladoj astrofizičarki Ani Bedalov (27) iz Kaštela koja je već dvije godine poslijediplomski student u grupi dr. Neuhaeusera i u Institutu Jena radi na doktoratu iz astrofizike.

'Moja je uloga bila obrada fotografije zvijezde i planeta, za što koristim posebne programe 'kućne' izrade. Zanimljivo, sliku zvijezde i planeta prije nas su imali Japanci, ali nisu je dobro obradili pa im je planet promaknuo. Kasnije smo mi iskoristili tu fotografiju te uz NASA-u pokazali da su planet i zvijezda u orbitirajućem sustavu. Uz to sam radila i na prikupljanju i proučavanju svih dosad poznatih i objavljenih činjenica o zvijezdi GQ Lupi. Neke smo starije ali važne podatke čak morali prevoditi s ruskoga', opisuje Ana za Vjesnik.

Ni tada, a ni sada on ne skriva svoje emocije: 'Osjećaj je naprosto fenomenalan! S nevjericom i uzbuđenjem po Institutu smo šaputali riječ 'planet'. No put od toga otkrića u kolovozu do danas bio je mukotrpno utvrđivanje raznih parametara kako bismo dokazali da je to uistinu planet.'

Osim vrata s emocijama, Ani se sad otvaraju i vrata budućnosti. Planovi su, kaže nam, već tu. 'Što se planeta tiče, želimo ga što bolje proučiti. Zato u svibnju opet idem u Čile, samo što ću ga sada snimati kontinuirano dvije noći, simultano s dva najbolja teleskopa na opservatoriju La Silla. Što se tiče moje budućnosti, mislim da mi je ovo otkriće definitivno otvorilo niz mogućnosti, a sad je na meni da ih dobro iskoristim.'


Post je objavljen 05.04.2005. u 17:16 sati.