Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Hrvatski bogataši u 2005. još bogatiji

Pedeset najbogatijih Hrvata prošle je godine imalo imovinu vrijednu 2,4 milijarde eura, a ove godine uvećali su je na 2,9 milijardi. To su ostvarili ponajprije zahvaljujući rastu vrijednosti dionica na domaćim burzama i porastu vrijednosti nekretnina

Prvih deset milijunaša u Hrvatskoj ostalo su isto, jedino se promijenio redoslijed na ljestvici najbogatijih. Kako je istražio tjednik Nacional, ove je godine na prvom mjestu Ante Vlahović iz Adris Grupe sa 299 milijuna eura. Glavni razlog Vlahovićevom napretku jest porast vrijednosti dionica Adrisa za 23 posto. On je 'smijenio' vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, čije je bogatstvo procijenjeno na 270 milijuna. Treći na listi je samozatajni vlasnik PPK Kutjevo Enver Moralić koji 'teži' oko 250 milijuna, dok je četvrti Luka Rajić sa 174 milijuna eura. Na petom mjestu je još jedan iz Adris grupe – Plinio Cuccurin sa 72 milijuna eura.

Među deset najbogatijih su još i Pavo Zubak sa 82 milijuna, pa većinski vlasnik osiguranja Agram Dubravko Grgić sa 80 milijuna. Na osmome mjestu se nalazi Žarko Kraljević iz Dinersa, a na devetom još jedan čovjek iz Adris grupe - Branko Zec koji ima 74 milijuna. Top deset ljestvicu sa 72 milijuna zatvara Ivan Ergović iz našičke Nexe Grupe.

Među sportašima najbogatiji je NBA košarkaš Toni Kukoč koji je 15. sa 59 milijuna eura, Goran Ivanišević je 28. sa 38 milijuna, dok je bivši nogometaš Davor Šuker na 48. mjestu s procijenjenim bogatstvom od 17 milijuna. Zanimljivo je da se njegov kapetan iz reprezentacije Zvonimir Boban nalazi na mjestu iza njega, s milijunom eura manje.

Među političarima je najbogatiji Boris Mikšić, koji je 'skupio' 46 milijuna eura, što mu je dovoljno za 19. mjesto. Odmah iza njega je obitelj Fižulić sa 44,5 milijuna, pa HNS-ovac Radimir Čačić sa 44 milijuna eura. Kontroverzni Ivić Pašalić prema Nacionalu ima 25 milijuna.

Od poznatijih osoba na listi su još vlasnik Getroa Vjekoslav Gucić koji je sa 66 milijuna na 12. mjestu, a 16. je Zvonko Zubak koji ima 54 milijuna. Splitski poduzetnik Željko Kerum je 23. sa 42 milijuna, Davor Stern ima 30 milijuna i 33. je, Stipe Gabrić Jumbo je odmah iza njega sa 29,5 milijuna, a Nino Pavić je 47. sa 18 milijuna eura.

Za razliku od prošle godine, na Nacionalovu listu nisu ušli Ivan Čaleta, Juraj Hrvačić, ali ni Miroslav Ćiro Blažević ni Zdravko Mamić. Bivši prijatelji su otprilike jednako i 'teški' – oko 11 milijuna eura.


Post je objavljen 05.04.2005. u 17:06 sati.