Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Vikend-zanimacija (Rješenje go-problema broj 41.)

Ovaj problem je bio nešto jednostavniji. Prvo u sredinu, pa malo desno, pa malo lijevo i sve je gotovo.
Krećemo skokom u sredinu bijelog prostora uz stranicu s 1. F1. Prijetnja je crnoga nastaviti s E2. Ako bi na tu prijetnju bijeli odgovorio s F2, crni bi imao povratni udarac nakon svoga C1, pa kada bijei uzme jednoga s E1, crni bi uzeo tri s E2. U rješenju problema bijeli to brani igrom 2. F2. Na taj način ujedno prijeti raditi drugo oko igrom na G1.
Crnom sada ne ostaje drugo nego igrati 3. G1. To je iznuđeno, ali dobro za crnoga. Bijeli se sada ne smije šitiri uz stranicu igrom na J2, jer crni prijeti direkt napadom na četvorku s G2, kojoj tako nebi bilo spasa. Za bijeloga je tako iznuđeno igranje 4. H1.
Sve se lijepo posložilo. Crni sada odigrava završni potez problema na 5. E1. Više se tu ne igra. Bijeli bi morao igrati na E2 i G2 nakon prijetnje uzimanjem slobode na C1. Kada uspije to odigrati i zarobiti tri crna kamenčića, crni odigra na F1 i više nije moguće praviti 'dva oka'. Na desno od H-vertikale nije moguće raditi 'oko'.

Kako bi bilo ispravno reagirati u ovakovom slučaju u partiji, kada je ovo samo dio cjelovite pozicije? Crni odigra 1. F1 i gotovo. Bijeli ne reagira, jer uz ispravnu igru nema spasa. Svi daljnji potezi bijeloga su samo prijetnje za zaživljavanje grupe, na koje crni treba odgovoriti, ako želi zarobiti bijele kamenove. Na taj način bijelome ove prijetnje mogu poslužiti u kasnijoj igri kao dobre 'ko-prijetnje'. Dakle bez 'koa' bijelome nije dobro igrati poteze u ovom problemu. To opet znači, da treba dobro razmisliti i vidjeti ispavan slijed poteza, a time i da li je grupa bijelih opstojna ili ne. Misliti, da možda protivnik ne vidi ispravno rješenje, i igrati dalje, je objektivno slaba igra. U našem slučaju tako gubite 'ko-prijetnje'. Općenito računati na protivničko neznanje nije dobar način igranja. Treba upotrebljavati svoje znanje; to je ispravan put. Protivnik će sam odraditi ono što zna i umije. To je njegov dio partije. Vi mu možete zadavati nove probleme i to je tada nadmetanje. Svaka čast za dobru igru protivnika. Nadmudrivanje tada postaje zanimljivije, a partija ljepša.
bl. Muradenu


Post je objavljen 04.04.2005. u 08:57 sati.