Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepredvidljiva

Marketing

kuća pored mora

Prvi puta kada je bio u meni, imala sam osjećaj kao da je u svojoj kući. Ušao je i premjestio stvari.
A onda izašao..
Ta kuća više nije izgledala isto. Potpuno preuređenje.. Nije mi dugo trebalo da shvatim da ju je nemoguće vratiti u staro stanje. Iskreno, nisam ni željela. Sviđala mi se.. Upravo takva..
Sve te sitne dekoracije bile su djelo njegovih ruku.. Tragovi njega po zidovima kao apstraktna umjetnost.. Bilo je nešto gotovo dostojanstveno u toj kući napravljenoj samo za jednog čovjeka. Sa svim mogućim kućnim pomagalima.. Taman takva da se u njoj uživa, odmara, plače, sanja, smije.. Da se u njoj živi.
Ipak, tvorac je zanemario da se životne nastambe moraju održavati, inače propadaju..
On vjeruje kako je dovoljno navratiti ponekad, razgrnuti zastore i pustiti malo svjetla u prostorije.. On zapravo ne zna što bi s tom svojom kućom.. Obožava ju jer je to njegova kuća, jer je on njen tvorac, a svaki tvorac daje dio sebe u ono što gradi. On je dao veliki dio jer je kuća koju je preuredio stvarno velika. On uživa biti u njoj, u vrtovima i voćnjacima oko nje, ali se nikada ne zadržava predugo. Boji se ostati, jer se plaši da onda nikada neće izaći. Jer se plaši da bi mogao ostati zarobljen u kući koja bi mu jednog dana mogla postati strana. Jer se boji da bi mogao ostati u njoj i poželjeti nikada ne izaći, a ona se jednoga dana počene urušavati.. I on ostane zakopan pod zidinama te krivo izgrađene kuće.. Boji se da ta kuća možda nije njegov dom.. I zato još uvijek istražuje. Godinama navraća..
Kuća jasno stoji, ali to je samo stvar percepcije. I prostora.. Ona se kao i sve druge stvari kreće kroz vrijeme.. A vrijeme čini ono što ne mogu ljudi. Neprimjetno oku nepažljivog promatrača, ona se mijenja.. U bazenu već dugo nema vode i ne rubovima se počela nakupljati plijesan. Stalno navraćaju nekakvi stranci koji bi ju rado kupili po visokoj cijeni.. Da je obnove; da ne propadne. Kažu - bilo bi šteta. To je jedna sasvim izvanredna, neobična kuća. Svi ti mozaici su unikati. Kuća je pravi raritet..
Tvorac za sada odbija sve ponude i kategorički odbija sva upozorenja. Kada prozori zaškripe, on se strese, ogrne ogrtačem, upali kamin i navije glasno muziku, uvjeravajući se kako će se preseliti već sutra i ulaštiti podove..



Post je objavljen 04.04.2005. u 02:25 sati.