Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakodane

Marketing

Inteligentni klozet....više ništa nije isto kao prije....



Ni mjesto na koje i car ide pješke nije više što je bilo. Idućeg tjedna na japanskom tržištu će se pojaviti kupaonica koja uz pomoć visoke tehnologije prati stanje zdravlja članova obitelji.

Japanske tvrtke Yamato House i Toto zajednički su kreirale sistem koji nazivaju "inteligentna soba za predah", a riječ je o kupaonici u koju su ugrađeni različiti uređaji koji mjere i prikazuju zdravlje članova obitelji.

Od 5. travnja ovaj izum će se naći na japanskom tržištu, a glavna ideja je praćenje vitalnih statistika organizma, poput koncentracije šećera u urinu, krvnog tlaka, tjelesne težine i sl., sve na jednom mjestu i uz što manji trud.

Kako proizvođač savjetuje, najbolje bi bilo kada bi odlazak na WC (čitaj: na zdravstveni pregled) svaki dan u isto vrijeme postao dijelom svakodnevne rutine.

Dnevni podaci koji se prikupe u kupaonici, automatski se šalju putem inteligentne kućne mreže na obiteljski kompjutor, tako da se može istog trenutka provjeriti zdravstveno stanje i otkriti eventualni začetak neke bolesti. Osim toga, dijagnostički alat ima i program koji nam može savjetovati neku točno određenu dijetu, preporučeni sistem vježbanja i sl.

Dnevni podaci koji se prikupe u kupaonici, automatski se šalju putem inteligentne kućne mreže na obiteljski kompjutor i analiziraju uz pomoć dijagnostičkog softvera

Japanske tvrtke radile su na ovom projektu dvije godine i najavljuju da će i dalje nastaviti s implementacijom visoke tehnologije u kućanstvu.

A kako sve to radi? Primjerice, uređaj za kontrolu urina instaliran je u zahodsku školjku, dok je vaga instalirana na podu nasuprot ogledalu. Uređaj za mjerenje krvnog tlaka postavljen je direktno pokraj zahodske školjke, tako da čovjeku koji sjedi na školjci omogućuje obavljanje multi-task radnji...

Svi prikupljeni podaci šalju se na kućni kompjutor koji analizira naše zdravlje uz pomoć softvera koji dolazi zajedno s ovim sitemom, te se simultano prikazuju na LCD ekranu na zidu kupaonice. Sustav također omogućuje i neke druge dodatke kao što je dnevni unos kalorija, pa se tako i ovaj aspekt života može kompjutorski pratiti.



Eto nema više doktora...dovoljno otići u klozet :) i sve ti je tu..

Post je objavljen 04.04.2005. u 00:37 sati.