Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Golanska visoravan

Dva dana ne obnovih blog, pa me Vesna, ponukana porukama s nekoliko mail-negodovanja, izvuce na izlet jer, kaze, moras ispunit ocekivanja! Ubacimo se mi tako u autobus koji se sa drustvom iz Cezareje uputio na Golansku visoravan. To je podrucje koje je Izrael u "Sestodnevnom ratu" 1967. godine preuzeo od Sirije i do danas ga drzi, a granica koja je uspostavljena nakon primirja poslije "Jom Kipurskog rata" 1973. godine se smatra najmirnijim granicnim podrucjem Izraela.

Docekao nas je vodic Juda, koji o Izraelu zna vise povjesnih, geoloskih, geografskih, botanickih i svih drugih potrebnih i nepotrbnih podataka od bilo koje enciklopedije, ali zali boze znanja kad sve upropasti nacinom izlaganja.



O, najgore je sto je Juda bio profesor na nekoj srednjoj skoli u Haifi, pa smo zakljucili da je stanje u drzavi zadovoljavajuce, ako su ovakvi profesori poducavali narastaj koji sada dominira drustvom! Ne bih ja ovom prigodom o njegovim objasnjenjima, steta truda. Ali zaustavio je autobus nekoliko puta na otvorenoj cesti (svi znamo da na Golanskoj visoravni promet nije gust; tu i tamo prodje po koji automobil, ali stekli smo utisak da bi nas vodic istu stvar napravio i na autocesti), spustao nas i vracao u autobus kao skolarce. Ma nije da ne vrijedi pogledat ono sto nam je Juda naumio pokazati, ali ... Tako nas je jednom spustio na neku livadu rekavsi da tamo, stotinjak metara od ceste, izmedju kamenja i trave jos ima perunike. Uputismo se i, odista, ovaj put bila je to endemska "golanska perunika", koja se ljepotom moze nositi s onom "gilboanskom" koju sam u postu od 12. o.m. pogresno nazvao irisom.



Tako smo mi ucili kao skolarci, a podijelio nam je i neke uputnike u obliku ukrstenice, pa tko mu prvi donese rjesenje, dobit ce nagradu! Vodio nas je kasno poslije podne do nekog kratera (dakako, autobus je cekao na cesti), jer Golan je vulkanskog porijekla, pa nam je uz put pokazao i pravu, malenu "izraelsku peruniku", koja nije raskosna kao ona prva, ali je njemu najdraza!



Na kraju dok smo prema istoku gledali preko granice na Siriju, a iza ledja nam se dizalo brdo Avital na kojem su osmatracka postrojenja s kojih se kontrolira citavo podrucje



nas vodic Juda je objasnio da je do najblizeg javnog WC-a dugacka voznja, pa da je najbolje da dame odu na lijevu stranu autobusa, a gospoda na desnu!?!



Post je objavljen 01.04.2005. u 20:20 sati.