Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Vikend-zanimacija ( go-problem broj 41. )

Pred vama je novi go-problem. Izgleda jednostavan, zar ne. Primjer iz ovoga problema je čest slučaj iz igre. Dobro je uočiti prijetnje, kojima se rade koraci, prema krajnjem riješenju problema. Uočavajući ih, gradi se način gledanja unaprijed u gou. Prijetnje su alat kojim razvijamo poziciju u igri. U sekvencama, koje nazivamo problemima, one su naglašene. Ono s čime se još nismo susretali pronalazimo razmišljajući. Tako radimo i širimo svoje znanje, a time mijenjamo sebe. Puno uvaženih stručnjaka u gou dokazuje, da go mijenja čovjeka.

U gou postoje globalni planovi (strategija), kojima se opredjeljujemo interesno na ploči, a taktikom ih ostvarujemo. Taktika se cijelo vrijeme oslanja na strateška opredjeljenja i u njima nalazi opravdanje. Na drugi način gledano, strateška se opredjeljenja moraju oslanjati na taktičku izvedivost. Igrač nastoji ovladati nekim dijelom ploče i tada traži mogućnosti za to. Te mogućnosti su vrata u taktiku. Tako igrač u predviđanjima šeće mislima od namjera do izvođenja i nazad. Što više taktičkih finesa igrač poznaje, to su bolje mogućnosti za njegova strateška opredjeljenja. Go-problemi izrazito naglašavaju važnost taktičkih mogućnosti (kombinacija). Kroz njih se nauči puno mogućnosti, koje su nam potrebne u stvarnoj igri. Vidjeti unaprijed je li neka skupina opstojna ili ne, oslobađa energiju za druge zadatke, koji su potrebni u partiji, a ujedno, poznavanje statusa takove skupine, jest i dio obračuna stanja na ploči. Time se, poznavanjem pravih odnosa snaga u partiji, može ispravnije opredjeljivati u mogućem redefiniranju planova igre, ako protivnik bitno mijenja vrijednost pozicije.
Vidjevši ovo možemo se pokušati okrenuti životu i pokušati te spoznaje upotrijebiti i na druge životne vrijednosti. Vješteći se u tome kroz go, primjenjujemo spontano takav pristup i u životu, što pridonosi trezvenosti življenja. Plan i njegova provodivost postaju sve više cjelina. Želja je samo primisao, a opredjeljenje ima potporu realnih mogućnosti. Rekao bi, da su želje samo snovi. No, neke od njih mogu postati i dijelovi naših planova. Planovi su pak, kao dio života, u kojem postoje promjene, promjenjivi, mada se i promjene, u nekoj mjeri, mogu predviđati. Sve više postajemo svijesni kreiranja svojih vrijednosti.
Ajmo na problem. Vrijedi upamtiti razvoje u njemu, koje ćete vidjeti u ponedjeljak uz rješenje ovoga problema.
A vikend? U Gorici je Prvenstvo Hrvatske za učenike osnovnih škola u gou. Pristup je slobodan za sve učinike. Objavu prvenstva možete naći nešto niže u ovom blogu. U tijeku su pripreme još nekih naših međunarodnih natjecanja, ali o tome kroz koji dan. Školske go-sekcije u Gorici kreću radom od ovoga ponedjeljka po dosadašnjom rasporedu.
bl. Muradenu


Post je objavljen 01.04.2005. u 12:08 sati.