Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Čuvari mostova - novi Mlakićev roman

Nedavno je u izdanju Hercegtiska iz Širokog Brijega (koji, čini se, postaje glavni Mlakićev izdavač) izašao novi, treći po redu roman uskopaljskog književnika Josipa Mlakića. Dijelove ovoga romana naslovljenog Čuvari mostova, svojedobno smo u književnim časopisima mogli čitati pod radnim naslovom Most na kraju svijeta, te podnaslovom Subjektivni krimić o humanom preseljenju. Kako vidimo, Mlakić je u konačnoj verziji ipak odlučio promijeniti naslov, a za nadati se je da je sa starim naslovom i potpuno izostavio spomenuti, pomalo nespretni podnaslov.
Kažem za nadati se je, jer autor ove najave nije imao prilike držati ovu knjigu u rukama, pa Vam ovom prilikom prenosim tek preporuku s bljesak.info:

Roman "Čuvari mostova" govori o izbjegličkom životu bosanskih Hrvata u nekom selu u Hrvatskoj iz kojeg su protjerani Srbi. Kao kulisu jednostavnoj krimi priči o nestanku i traženju starca Joze Petrovića, izbjeglice iz okoline Travnika, Josip Mlakić je postavio teški i mučni izbjeglički život u kojem je i preživljavanje sljedećeg dana često neizvjesno.
Opisana poslijeratna drama ovih ljudi otkriva najniže strasti, pohlepu, zavist, bijedu, strah, ali i činjenicu da u njihovim glavama rat još uvijek traje. U romanu se, takođe, razgolićuju političke igrarije i lažna obećanja upakovana u plašt zaštite "vitalnih nacionalnih interesa", a unutarnji sukob nacionalizma i nostalgije ogoljava se kao izbjeglički "modus vivendi".
Nakon ratnih romana "Kad magle stanu" i "Živi i mrtvi", Josip Mlakić u "Čuvarima mostova" istražuje poslijeratno vrijeme kao prostor nagomilavanja ratnih posljedica i trauma.

Na kraju, ne možemo se ne pridružiti bljesku.info, te vam također preporučiti ovu knjigu, jer - pokazuju to sve njegove knjige do sada - izborom Mlakića pravi knjigoljubac jednostavno ne može fulati.

Post je objavljen 01.04.2005. u 08:00 sati.