Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

"Uzmi moju devu, draga"

...je cuvena prva recenica putopisa "Tornjevi Trebizonda" od Rose Macaulay. O njoj nekom drugom prilikom; sad par detalja o zeni koja je napisala predgovor mom izdanju, knjizevnici Jan Morris, o kojoj vec duze zelim nesto reci...

Morrisova je i sama slavni putopisac, u postovanja vrijednoj staroj britanskoj tradiciji obrazovanih i ludo hrabrih putnika. To je privlacna i dragocjena literatura i kad je oznacena primjesama kolonijalizma ili daskom predrasuda koje su nam danas strane, vec kao testament proslih misljenja, mjera promjena... Ima i drugacijih primjera, pogotovo medju zenama, koje su, mozda zbog iskustva sa seksistickom diskriminacijom, bile pazljivije u procjenama i presudjivanjima o "inferiornim" kulturama: fenomenalna Freya Stark i Gertrude Bell, na primjer.

Posljednja Morrisina knjiga koju sam procitala bila je "Trieste and the meaning of nowhere", izvrsna mala knjiga, a s njenim uobicajenim blagim prezirom prema Slavenima, barbarima i nosiocima komunizma koji samo unistavaju, nista ne grade, i liseni su svakog sarma, ukusa i kulture.

Sto cemo, nismo nikad bili masovno popularni i ne vidim da cemo ikada biti.

No, to je manje zanimljivo od jednog drugog detalja o zivotu Jan Morris, naime toga da se ona rodila kao muskarac, James Morris. James je u ratu bio u Palestini i Italiji, a po zavrsetku se ozenio i imao petoro djece. U 46oj godini, nakon dugogodisnje hormonske terapije 1972-e konacno mijenja spol--no do dana danasnjeg zivi sa suprugom, "vrlo skladno".

Uz jednu pijanisticu i biologa, ona je vjerojatno najpoznatiji transeksualac na svijetu, s pustim medaljama i priznanjima, ukljucujuci red britanskog carstva--ali, poznata je samo zato jer je izvrstan i zanimljiv pisac. Jer, postoje stotine tisuca transeksualaca za koje nitko nije cuo...

JAN MORRIS: A PROFILE

Writers we love: Jan Morris








Post je objavljen 31.03.2005. u 19:10 sati.