Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ubojstvo Mire Barešića i krađa SIS-ovske Predstavke


Ministar obrane Gojko Šušak okružen svojim vjernim, čelnim ljudima za sigurnost u MORH-u, Matom Laušićem (Šušku s desna) i Josipom Perkovićem (Šušku s lijeva). Njih su trojica, po svjedočenju Antuna Tusa, Drage Frančiškovića, Ivana Grbavca Cobre i drugih, činili drugu, zapravo, stvarnu liniju zapovijedanja Hrvatskom vojskom.


Sjećam se, isto tako, kako je po hodnicima nosio “Predstavku”,
ali nije htio kazati odakle mu, makar mu je sigurno nisu uručili ni Krišto, ni Lekić, ni Drviš.

Mate Bašić u Imotskim novinama (pdf)


Mate Bašić govori istinu! Rijetkosti su uvijek bile prave vijesti. Ekskluzivno, pa još turbo…

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, u predmetu tužbe Zrinka Šarića, Nikole Krište, Ivana Drviša, Antonija Lekića i Tvrtka Pašalića protiv tjednika «Globus», a zbog teksta o filmu Nikole Majstrovića o pogibiji Mire Barešića, tražila me, u siječnju ove godine, da kažem od kud mi «Predstavka». Naravno da sam si zadržao pravo zaštite izvora.

Kad sam se se Predstavkom spomenutih SIS-ovaca pojavio u redakaciji Nacionala 1996. stvarno je nastala velika neuroza od kud mi ta državna tajna. Krišto, Lekić i Drviš bili su česti gosti Vlaške 40, a oni su svoj primjerak obimnog dokumenta dali sasma pouzdanoj osobi - nikako meni.

U to vrijeme o razglašenim Štedulovim SIS-ovcima slušao sam samo najbolje iz usta Mate Bašića i Jasne Babić.

Bili su to borci protiv nepravde i kriminala u MORH-u. Otkrili su da je Mesićev šogor Žarko Pavlina po nepovoljnim cijenama preprodavao MORH-u neke odore. I sve u tom stilu…

ISTRAŽUJEMO: ŽARKO PAVLINA
VLASNIK "OMIKRONCOMMERCA" , SVOJEDOBNO SUMNJIČEN ZA RATNO PROFITERSTVO, PODIGAO TUŽBU PROTIV MUP-a ZBOG ČLANKA OBJAVLJENOG PRIJE ŠEST GODINA

Mesićev šogor traži od Vlade čak tri milijuna kuna odštete!

Objavljivanje teksta u Panorami s faksimilom policijske dokumentacije, uvjeren je Žarko Pavlina, nanijelo mu je veliku štetu. Izgubio je astronomsku dobit pa je svom odvjetniku naložio da tuži MUP. Pavlina nam je izrazio uvjerenje da su mu sad mnogo veće šanse da dobije spor "jer Stipe je sad predsjednik, a predsjednika se uvijek pita"

Piše: Marko MARKOVIĆ


Kopajući po hrpi materijala koji je obuhvaćao i neke materijale o HDP-ovcima koji su pristizali iz emigracije u Zagreb i započinjili sa formiranjem svojih vojno-policijskih postrojbi mimo sustava, koje je prikupljao Josip Perković dok je pod Boljkovcem vodio SDS (koji kasnije mijenja ime u SZUP, pa POA-u), naišao sam i na pričicu o ubojstvu Mire Barešića, odnosno sumnju da smrt emigrantskog idola nije bila baš tako čista kako su ju isprva prikazali, upravo ti isti Barešićevi suborci.

Mate Bašić me savjetovao da odem u Drage, Barešićevo rodno mjesto, jer da tamo neka imotska firma radi na spomeniku tajanstveno ubijenom borcu iz emigracije.

Put me vodio preko Pakoštana gdje sam susreo Mihaela Budimira, prijatelja Ante Gotovine i Joška Barešića, brata pokojnog Mire.

Joško me odveo u Drage, ali i na mjesto Mirine pogibije kod Miranja Donjih. Skupio sam određeni broj informacija koje su podupirale tezu Predstavkaša da je Barešićeva smrt bila sumnjiva. Naravno, te informacije bile su okrenute u potpuno suprotnom smjeru od zaključaka kakve o tom mračnom događaju iznosi Nikola Majstrović u svom filmu, s čim sam se upoznao koju godinu kasnije.

Priložio sam tekstu iz Draga, Miranja i Pakoštana i informaciju iz Predstavke. Sutradan sam otvorio Nacional i nisam našao tekst. Nisam mogao pronaći, odnosno dobiti natrag ni faksimil iz Predstavke priložen tekstu za objavu. Mate Bašić se zagonetno smješkao.

Nakon mene, iz Nacionala u EPH, a pored Mate Bašića, prešle su i neke druge kolege. U povjerenju su mi rekli tko je stopirao objavu mog teksta i tko mi je maznuo faksimil o Barešiću iz Predstavke.

Mate Bašić, doista, iznutra pozna sudbinu Predstavke i neobjavljenog teksta o ubojstvu Mire Barešića.


Post je objavljen 31.03.2005. u 14:42 sati.