Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Petrač u Zürich, Lončarić i Perković u medije


Damir Lončarić, nekadašnji milicajac koji je privodio hrvatske nacionaliste, pa Karamarkov pomoćnik u PU Zagreb početkom i sredinom devedesetih, izložen je medijskim napadima povodom sitnog događaja – zasutavljanja Nikole Petrača, srednjeg sina odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača, koji je u zrakoplovnoj prtljazi za Zürich furao gun s metkom u cijevi.

Pa su se neki mediji prisjetili da je Damir Lončarić nogiran s mjesta šefa Obavještajne agencije zbog indicija o bliskoj povezanosti s Hrvojem Petračem: žena mu je kuma Petračevima, a i kćer mu je radila u tajkunovoj firmi.

Prema posljednjim najavama na redu je smjenjivanje Damira Lončarića s mjesta šefa Obavještajne agencije zbog prigovora da je OA sudjelovala u brifiranju Petrača o raznim akcijama koje poduzimaju policijski i pravosudni organi u Europi i Hrvatskoj vezanim uz sumnje u njegovu upletenost u aktivnosti mreže organiziranog kriminala na Balkanu.

Navodno su preko OA-e pred par godina blokirani zahtjevi britanske i španjolske policije koje su ispitivale porijeklo ilegalno uvezenog oružja na svoje teritorije.

U vrijeme prvog Petračevog izbivanje iz zemlje 2001./2002. kada ga je policija htjela saslušati vezano uz ubojstvo Vjeke Sliška vrh OA-e navodno je bio u kontaktu s traženim tajkunom najprije u Francuskoj, a potom i u Austriji.


Osim što nam je predsjednik Mesić branio Lončarića u glasovitom intervjuu Darku Hudelistu, da kakve on veze ima s Hrvojem Petračem protiv kog se ne vodi nikakva istraga (2003.), zanimljivo je promotriti i govorkanja da su se Saša Perković (Lončarićev pomoćnik u OA-i) i Ranko Ostojić (ravnatelj policije) za vrijeme njegovog prvog izbivanja zbog policijskog poziva na razgovor, a vezano uz ubojstvo Vjeke Sliška, susreli s istim u Villachu i dogovorili njegov transfer za Hrvatsku, koji je realizirao Ranko.

Skandal koji otkriva da osiguranje Zračne luke Zagreb kao nije nadležno za tipove koji s nabijenim pištoljem žele otputovati u Zürich, iz kog se, po vlastitom iskustvu, može otputovati kamo se želi u Europu, pa i u većinu Svijeta, ne samo da podsjeća na neslavnu špijunsku ulogu Damira Lončarića, kojeg je Tomislav Karamarko kao šef UNS-a 2000-e doveo na čelo HIS-a umjesto Ozrena Žuneca, već i izravno, aktualno udara po motivima predsjednika Stjepana Mesića kojim se rukovodi u izboru špijunskih kadrova.

Može se sumnjati da njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, ne samo što je bio angažiran na dvojbenim aranžmanima s Hrvojem Petračem, ima i drugih odlika koje su osobito privlačne predsjedniku Mesiću.

Tako dio analitičara zemalja euroatlantskih integracija drži doista uvjerljivim indicije da je jedan operativac OA-e, pod izravnom podređenošću pomoćniku ravnatelja OA-e Saši Perkoviću, u ljeto 2003. plasirao informaciju da se odbjegli general Ante Gotovina krije u ramskom samostanu Ščit.

Ta netočna informacija prouzročila je više šteta OA-i i Hrvatskoj.
Gotovina nije bio tamo, a međunarodne snage su napravile spektakl dok su pretresale samostan i okolicu privevši čak i nekog čovjeka koji mu je sličan.

Bilo je to neposredno nakon objave Gotovininog intervjua u Nacionalu – u vrijeme Papinog zadnjeg posjeta Hrvatskoj, kada se po informacijama bliskim ICTY-u Ante Gotovina kretao Hrvatskom, a ne BiH.

Konačno, poludjeli su Amerikanci jer je njihov veleposlanik u Sarajevu osobni prijatelj gvardijana Ščitskog samostana.


Post je objavljen 31.03.2005. u 01:08 sati.