Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Najpoznatiji uskopaljski blizanci

Gdje su i što rade: Ilija i Tadija Ivoš


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na vjerojatno najpoznatije uskopaljske blizance...

Ilija IvošBlizanci Ilija i Tadija Ivoš rođeni su 1976. godine u selu Bistrici kod Uskoplja. Oca Iliju ubio je susjed musliman u siječnju 1993. godine, a majka Anica r. Kraljević umrla im je nekoliko godina ranije. Već od malih nogu Ilija i Tadija izazivali su pozornost svojim izgledom: rijetki su oni koji su ih mogli raspoznavati, ali i svojom susretljivošću i otvorenošću u kontaktima s okolinom. Vrijeme rata, iako još maloljetni, proveli su u rodnome Uskoplju, a upravo njih dvojica bili su među prvima koji su se nakon rata vratili u svoju porušenu obiteljsku kuću u Bistrici. Veliku pomoć pružili su u to vrijeme povratka bistričkom župniku Jakovu Kajiniću, ali i drugim povratnicima u Bistricu. Tadija Ivoš Nekako u to vrijeme odlučuju se i za svećenički poziv, te nakon završene bogoslovije 8. kolovoza 2004. zajedno, kako su oduvijek sve i činili, slave mladu misu u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici.
Danas su Ile i Tade kapelani na župama u Sarajevu. Jedan je kapelan u župi Novo Sarajevo, a drugi u župi Novi Grad. Međutim, kako župa Novi Grad, koja se nalazi između Stupa i Novog Sarajeva još uvijek nema niti crkve niti župnog stana, Ile i Tade i dalje spavaju pod istim krovom: u župnoj kući župe Novo Sarajevo.
No Ilija i Tadija, ma gdje da se nalazili ostaju neraskidivo vezani za kraj iz kojega su potekli. Dokazali su to bezbroj puta do sada, ali i dalje neumorno dokazuju. Naime, u posljednje vrijeme intenzivno su se aktivirali na akciji nabavke zvona za crkvu u Bistrici, a poznavajući njihovu upornost, uopće ni ne sumnjamo da će započeto uspješno dovršiti. Pomozimo im u tome!

Post je objavljen 05.04.2005. u 08:00 sati.