Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 40.

Zanimljivo bijaše. Manevarski prostor je bio velik i u takovim situacijama branitelj ima više mogućnosti što njemu pogoduje.
Ako bi bijeli stavio još na H2 kamen, crni nebi mogao zarobiti bijele kamenove, jer bi mogućnost pravljenja 'dva oka' u takovom bijelom prostoru bila neuništiva uz ispravnu igru bijeloga. Međutim u problemu prvi igra crni i on će spriječiti odigravanje navedenog bijelog poteza. To čini s 1. H2. Bijelom ostaje da put opstojnosti traži u novim mogućnostima, jer njegovo je vrijeme sada. U problemu se igra na nivou mogućnosti stvarajući ih i poništavajući.
Odigranim prvim crnim potezom bijela dvojka na J2 i K2 je sada ugrožena. Ostale su joj tri slobode. Crnom bi bilo dovoljno odigrati još na J1 ili K1 i toj bijeloj dvojki nebi blo spasa. Na prvi ogled bijeli ima dobar nastavak s K3. To je međutim zamka. Crni bi na to imao put do dobitka stalnim napadima. Pogledajmo kombinaciju: bijeli K3 napada dva odvojena crna kamena, crni potom na J1 napada tri bijela kamena, bijeli igrom na H3 zarobljava jedan crni i spašava privremeno svoja tri kamena, crni K1 napada ponovo tri bijela kamena (zadnja sloboda bijelima je na J3) i ujedno spaja kamen na H2 po prvom redu s vanjskim štitom, bijeli uzima i drugi crni kamen igrom na L4 i ujedno stvara jedno oko na J3, crni igra na H1 i bijeli ne može raditi 'dva oka'. Da je crni odigrao na G2 umjesto H1 u netom prikazanoj kombinaciji bijeli bi imao H1 kao dobitni potez, jer bi išlo crni G1 zarobi taj jedan kamen, bijeli F2, crni L1 da se spasi od prijetnje bijeloga na F1, bijeli na F1, crni H1 spašava trojku i bijeli na D1 pravi drugo oko. Sve ovo kao tekst izgleda i je nejasno. To treba pratiti slaganjem kamenčića na ploču ili crtajući na papir s kvadratičima.
Nakon prvoga poteza crnoga na H2, slijedeći kao dobar potez izgleda za bijeloga G2. Na to crni igra na J1. Bijeli više nebi mogao raditi dva oka. Dva bijela može povezato s ostalima, ali oči nebi bilo, a to znači da bi svi bijeli bili zarobljenici crnoga. Pogledajte tu vezu nakon crnoga J1: bijeli K1, crni H3, bijeli H1, crni K3 i bijeli ne može praviti oči na D1, E1, F1, i F2.
Popratiti ćemo kao put dokaza rješenja za crnoga nastavak bijeloga na 2. H1. Ti potezom sadržano je najviše mogućnosti za bijeloga. Nema sada onoga J1 za crnoga. Crni na to igra 3. G1. Trebalo je povezati ishode iz bijeloga K3 s onemogućavanjem očiju. To crni čini tim potezom.. Odigra li sada bijeli na K3, crni će na F2, pa ako bijelim uzme kamen na J3 igrom na H3, crni će uzeti onoga na H1 igrom na J1 i 'čiča miča gotova je priča'. Vidite, zar ne!!!
Bijelom je najjače 4. G2, na što crni mora uzeti kamen igrom na 5. J1. Bijeli nastoji uvjetovati nastavak igre koja njemu odgovara i igra 6. F1. Crni se izvlači od prijetnje uzimanja njegovih kamenova igrom na 7. H3. Nastao je ko na H1 i G1. Bijeli uzima prvi s 8. H1. Po pravilu koa crni nesmije odmah uzvratiti na G1, jer bi pozicija bila ista kao maloprije s istim igračem na potezu. To u gou nije dozvoljeno. Crnom ne ostaje drugo do obrane trojke igrom na 9. K3. Bijeli pravi oko na E1 igrajući 10. D1. Crni sada smije uzeti ko, jer je pozicija izmjenjena i igra 11. G1.
Ovo se smatra rješenjem problema. Napadnuto je šest bijelih kamenova, a bijeli nesmije odmah vratiti ko. Zbog napadnute šestorke ne vrijede mu ko-prijetnje unutar problema i treba ih tražiti negdje drugdje.
Onima koji malo znaju o ovoj igri, ovo sigurno izgleda nejasno i vrlo složeno. Onima koji su ušli u skrivenosti goa ovo je zanimljivo. Stvar je doživljavanja. Onima koji vole ovu igru i igraju je, segmenti rješenja dolaze u mislima i bez stavljanja kamenčića na ploču.

Kako je bilo složeno uraditi prve korake kada smo bili mali. Razmišljate li danas o koraku i o tome da ne padnete? Bolje i ne pokušajte onako na prečac, jer bi stvarno mogli pasti. Velika je matematika u svakom koraku i nebi imali dovoljno vremena sve izračunati prije nego padnete. Život je sastavljen od matematike, ali na njenim rezultatima. Izračuni, nama nevještima, su otkrivenja i kao da, na taj način, podastiremo vjeru u ono po čemu jesmo. Izračuni su u nama i u svijetu i bez njih nema djelovanja. Možda je matematičnost način doživljavanja svijeta u nekih, ali ima i drugih načina. Neki kažu da je to viđenje. Škvadro, život je to i na njemu hvala. Ja eto viđam puno toga kroz ove kamenčiće, jer kroz njih vidim igru suprotnosti u zajedništvu. To je kao i općenito u životu. Mudar bijaše onaj koji to postavi kao igru za ljude. Gledajući je, u njenoj jednostavnosti, ne mogu se oteti dojmu, da je ona otkrivena, a ne izmišljena. Onaj što je definira kao da je pitao i tražio odgovor za odnose u životu na jednostavan način. Samo kamenčići crni i bijeli i ploča, a toliko odnosa. Donosi li to u njih čovjek ili onaj po kojemu jesmo. I često zahvaljujem velikom broju neznanih, koji sačuvaše go kroz ljubav prema njemu. Razumijem ih i kao da ih osjećam.
bl. Muradenu


Post je objavljen 29.03.2005. u 09:12 sati.