Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

U knjižnici za mlade na Starčevićevom trgu u Zagrebu 25. 03. 2005. – go i još ponešto….

Zanimljivo bijaše ovo današnje zanimanje i ne samo po rezultatima u gou, već i po ozračju svojeglavosti u nepodopštinama u nekih od vinovnika turnira. Na putu svom, u vrijeme koje nazivamo odrastanjem, mladi imaju raznih mogućnosti djelovanja. Značajno jest za njih, često, mišljenje u njih, o mišljenju drugih o njima. Pri tome značajno im je često biti primjerom onima koji ih slijede, a to su često mlađi od njih u njihovom okruženju. Mora da je takav vrlo visoko cijenjen, ako gađa kamenčićem tetu knjižnjičarku. Naravno, obično on ima mišljenje, da to, za njega i nije teta. Pa nije on bebač. I tako se desilo, da je i pored upozorenja, opetovano učinjeno isto. Naše garniture za go počele su tako služiti i za takove djelatnosti. Slijedilo je isključenje iz turnira, a kako se stav nije mijenjao i prekid igre.
Zanimljivo je pri tome i to, da se ne radi o mladiću delikventskih pretenzija, već jednostavno se izgleda nije uspio staviti u normalan odnos prema okolini. Njemu je to bila kao neka malo žešća šala. Diskvalifikacija i prekid igre će mu vjerojatno doprijeti do onoga djela u kojem se razlučuju vrijednosti. Nadamo se i ostalima, kako ga nebi slijedili. A on će vjerojatno shvatiti, da to nije način zajedničkog rada.
A što se zbivalo prije prekida?
Dolazim na vrijeme i vidim, da Zvonko već radi s povećom grupom djece. Igrali su prijateljske partije uz objašnjavanja. Tako Zvonko radi u poslijednje vrijeme. Dok se uči u prijateljskim partijama, mogućnost je priključenja još nekih koji kasne, kako bi u turniru, koji slijedi, svi imali igru u skoro svim kolima.
U turniru je više od deset natjecatela. Većina su kyuevi, pa se većina partija igra na ploči 13x13 go. Kako je tu i nekoliko internih kategorija, igra se mješovito, tj. go na 13x13 i atari-go na 9x9. U atari-gou se igraju dvije partije, svaka po bod, a go samo jedna, ali tamo pobjeda vrijedi 2 boda. To je tako, da se izjednače igrači po broju mogućih bodova u svakom kolu.
Zanimljivo je bilo, da u drugom kolu, u susretu braće Lončar, nije došlo do svađe. Pobjedio je, kao i često, Željko.
U vrijeme prekida je vodio Fran Pejanović.
Pogledajmo stanje na tablici u vrijeme prekida.

1. Fran Pejanović 23. kyu, 4 boda i sos ( 4, 10 )
2. Arsim Kabashaj 25. kyu, 4 boda i sos ( 2, 12 )
3. Robert Jovičić 22. kyu, 4 boda i sos ( 2, 10 )
4. Filip Pejanović 23. kyu, 2 boda i sos ( 6, 6, 2, 12 )
5. Bernard Maleškić 25. kyu, 2 boda i sos ( 6, 6, 2, 10 )
6. Marko Schulhauser 3. interna kategorija, 2 boda i sos ( 4, 10 )
7. Leon-Josip Telak 24. kyu, 2 boda i sos ( 4, 6 )
8. Željko Lončar 6. interna kategorija, 2 boda i sos ( 2, 12 )
9. Refki Gegolaj 24. kyu, 2 boda i sos ( 2, 10 )
10. Tina Kolić 4. interna kategorija, 2 boda i sos ( 0, 0 )
11. Tin Brletić 1. interna kategorija, 0 bodova i sos ( 6, 4 )
12. Zlatko Lončar 6. interna kategorija, 0 bodova i sos ( 4, 6 )
13. Nikola Primetica 25. kyu, 0 bodova i sos ( 4, 6 )
Jesmo li nešto naučili? Nastavljamo slijedeći petak, ali svi ćemo morati biti pozorniji glede mogućnosti, da se nešto slično ponovi.
bl. Muradenu


Post je objavljen 27.03.2005. u 20:08 sati.