Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Vikend zanimacija za problemiste – Go-problem broj 40.

Evo zanimacije i za blagdanski vikend. Pogledajte slikicu. Izgleda vrlo složeno. Ako krenete sustavno i nije baš. Ova desna strana postave problema vrlo je zanimljiva.
Poznato je da se obično 'ovce i novce' nemre imati. Ja bi tu još dodao, da je to za slučajeve kada se to stvarno nemre. Meni je ovdje općenito zanimljivo, što znači ono 'imati'. Što znači ono: 'Ja imam.' Valjda je to da ja to posjedujem, da ja s time mogu raspolagati, da drugi znaju da je to moje, da sam takav..... Hm. Volim si to predstaviti malo slikovitije. Na neki način mogu si priskrbiti neka zadovoljstva osnovom toga. Za naš slučaj najčešće je to zadovoljstvo pobjedom. Biti pobjednik jest časno. Naravno, uz uvjet da je put do pobjede častan. Tu su sada neke kvake.
Neki vole savladati liticu, neki preplivati razdaljinu, neki biti najbrži, neki ...... Ima onih koji vole riješiti go-problem ili pobjediti u partiji goa. Zadovoljstvo je tim veće, što je problem složeniji, ako postoje neke duhovite vizuelno skrivene mogućnosti. Tada gledamo kreativnije. Oni koji nastoje savladavati, pobjeđivati, gledaju unaprijed. Za pobjedu je potrebno mijenjati sebe, a da bi se mijenjali trebamo upoznati sebe. Kada krenemo tim putem, spoznajemo i ono po ćemu jesmo. Da, i to je put do istine, ali kao što rekoh, da činimo to časno. I ne vidim pobjedu kao jedini cilj, već kao upoznavanje novih vrijednosti, kao promjenu sebe na putu prema novijim spoznajama.
Svašta si možemo misliti i željeti, ali vrijednosti života su takove. Put razumjevanju je put razvoja naše svijesti o životu, o postojanju, o nama samima kao svijesnim bićima u jedinstvu svijeta. Mogao bi ja tu i dalje, ali krenete li vidjeti ćete ....... i ne mora to biti goom.
..... a rješenje ovoga problema će biti na ovom blogu u utorak.

A sada, kao i obično, o aktivnostima pred nama. Vikend je vrijeme igranja turnira u Velikoj Gorici. I ovaj puta je redovni otvoreni handicap turnir u subotu 26. ožujka s početkom u 10:30 u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Biti će to 1. Proljetni turnir.
Slijedeći tjedan nema školskih go-sekcija zbog proljetnih praznika.
Bl. Muradenu


Post je objavljen 25.03.2005. u 10:10 sati.