Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Koreja 1951. godine

Rat u Koreji – Kanadsko lako pješaštvo princeze Patricije (1951. godina)

U travnju 1951. godine 2. bojna Kanadskog lakog pješaštva princeze Patricije pod zapovjedništvom pukovnika J. R. Stonea dobila je zadaću da drži uzvisinu 677 na zapadnoj strani doline Kapyonga. Druga je to godina Korejskog rata i Kinezi žestoko udaraju na snage UN. Potporu Kanađanima pružaju jedna bojna Australaca i američka bojna teških tenkova.
Ujutro 24. travnja val za valom Kineza obrušio se na položaje Australaca i do večeri je bilo više nego očito da Australci neće moći održati položaj. Stoga se oni povlače i ostavljaju 2. bojnu Kanadskog lakog pješaštva princeze Patricije samu na bojištu.
Minobacačkom vatrom po položajima Kanađana počinje napad dvije stotine kineskih pješaka uz brdo. Kanađani odgovaraju minobacačima i kotrljaju ručne granate niz brdo, ubrzo napad je zaustavljen. Drugi kineski napad započinje napadom na zapovjedno mjesto bojne i minobacačke položaje Kanađana. Kanađanima uspijeva na samo 200 m zaustaviti napad uz snažnu minobacačku i strojopuščanu paljbu.
Tijekom cijele noći horde kineskih pješaka jurišaju usprkos snažnoj paljbi Kanađana, a pred jutro dolazi do bliske borbe 'prsa o prsa' između kineskih pješaka i kanadskih pješaka iz satnije D kojom zapovijeda satnik Mills. U toj borbi 10. vod satnije D, kojim zapovijeda poručnik Mike Levy praktički, potpuno je uništen. Satnik Mills kasnije je izjavio: - Strojopuškari su po protivniku djelovali takvom smrtonosnom točnošću i uspjeli spasiti 10. vod od uništenja jer je protivnik svu svoju navalu okrenuo prema položaju strojopuškara MMG smanjujući svoj pritisak na 10. vod –
Satnik Mills bojeći se da će njegov položaj pasti zatražio je topničku potporu paljbom po vlastitim položajima. Ubrzo su granate od dvadeset i pet funti pljuštale i po Kinezima i po Kanađanima, s razlikom da su Kanađani bili zaklonjeni u rovovima, a Kinezi na brisanom prostoru. I ovaj napad Kineza je zaustavljen, ali se cijela bojna Kanađana našla u okruženju. Presječen je opskrbni smjer, a ponestalo je vode, hrane i streljiva. Pukovnik Stone zatražio je od nadređenog zapovjedništva opskrbu iz zraka. Nakon šest sati rano popodne američki zrakoplovi izbacili su na položaje Kanađana ono što su i tražili.
Dnevni sati 25. travnja protekli su mirno, izvidnici satnije B dojavili su da je protivnik napustio cestu, a nakon mirne noći, pošto Kinezi nisu obnovili napad 2. bojna Kanadskog lakog pješaštva princeze Patricije izvučena je s crte bojišnice.
Usprkos 6000 kineskih pješaka i neviđenoj žestini kineskih napada 2. bojna Kanadskog lakog pješaštva princeze Patricije imala je samo 10 poginulih i 23 ranjena. Za svoju hrabrost dobila je službenu pohvalu, baš kao i Australci i Amerikanci.
Hm, tipično ljudski, Australci se izvukli čim je postalo gusto, Amera nije ni bilo iako su odmah podigli avione i dopremili traženu opskrbu Kanađanima, a Kanađani dobili po repu i svima pohvala. No, svaka čast Kanađanima na hrabrosti!


Post je objavljen 24.03.2005. u 20:56 sati.