Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

ministarstvo vanjskih poslova ustvari nema pojma zašto je dobro da uđemo u Europsku uniju

Jučer je u poslovnom dnevnom listu Dnevnik objavljena rasprava između deklariranog euroskeptika Nenada Ivankovića i Ministarstva vanjskih poslova na drugoj strani (nitko konkretno potpisan, samo fotka Kolinde Grabar-Kitarović). Kroz deset točaka suprotstavljeni su stavovi za i protiv ulasku u EU, i opet se ponovila standardna slika trenutne situacije; Ivanković je sve stavove argumentirao, naveo primjere drugih zemalja, naveo gospodarske i financijske okvire koji se pojavljuju pri ulasku i ukazao na oprez, dok Ministarstvo navodi političke, gospodarske i druge koristi ne navodeći gotovo nikakve argumente osim već opjevanih predpristupnih fondova, većeg tržišta i lakšeg pristupa kapitalu.
Mislim, predpristupni fondovi ništa ne vrijede ako nisu napisani PROJEKTI za korištenje namijenjenih sredstava. Republika Hrvatska već je izgubila milijune eura ne koristeći raspoložive fondove Pakta o stabilnosti ili EU, jer nitko u hrvatskoj vlasti nije našao za shodno da napiše projekte za pojedina kritična područja.
Lakša pristupnost kapitala odnosi se na niže kamatne stope koje će u prvom redu koristiti banke (u stranom vlasništvu) i time hrvatskim građanima i gospodarstvu omogućiti daljnje zaduživanje, ovaj put uz nižu kamatnu stopu, ali sistem je isti.
Veće tržište postat će činjenica, no to bih prije naveo kao negativost jer će biti omogućen veći pristup EU proizvodima na naše police. Btw u domaćem je parlamentu upravo rasprava o lakšem uvozu GMO proizvoda u RH. Prijedlog je HDZ-ov, ali podupiru ga i SDP-ovci, a to je očiti primjer kako se u EU srlja uopće ne razmišljajući o posljedicama, negativnostima, interesima RH ili zdravlju njezinih građana.
U hrvatskoj javnosti omraženom Nenadu Ivankoviću osobno skidam kapu; on je ako ništa drugo pokrenuo kakvu takvu javnu raspravu oko ulaska u EU i ukazuje sa dovoljno pompe i marketinškog pristupa na određene probleme koje aktualna vlast kontinuirano ignorira. Moj je osobni stav da RH ima dovoljno potencijala da sama postavi vlastito gospodarstvo na noge, podigne standard građana i smanji nezaposlenost prije samog pristupa Uniji. Uzdati se u teoriju kako će netko drugi riješiti naše probleme je stvarno djetinjasto.
ps:
- neto plaća u RH već se tri mjeseca za redom smanjuje,
- u veljači je inflacija iznosila preko 3%, najveća mjesečna inflacija od 2001.godine,
- broj nezaposlenih je u porastu, 330.183 nezaposlena u veljači 2005.
- Ivo Sanader najavljuje kako će na autocesti prema Dubrovniku zaposliti 3000 radnika (to je manje od 1% nezaposlenih u RH)
izvori: Dnevnik i magazin Banka


Post je objavljen 24.03.2005. u 13:44 sati.