Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitka na rijeci dravi 919. godine

Na rijeci Dravi

Mogao je biti negdje kraj lipnja 919. godine. Iznad šume srebrenih vrba i topola polako se stišavala jeka tek završene bitke. Pripeka je nezadrživa. Zastave poražene vojske tromo vise. Dok se posljednji ostaci razbijenih odreda mađarskog konjaništva polako povlače preko široke rijeke, s druge strane na obalu zelene rijeke izbijaju odredi pobjedničke vojske. Usijani oklopi mutno im svjetlucaju, a crveno-bijelo-plavi znakovi na štitovima i zastavama nedvojbeno govore da su na rijeku pristigli Hrvati.
Milujući konja tankom žičanom bojnom rukavicom konjanik umorno sjaše i zakorači po plićaku rijeke. Bio je to knez Tomislav, knez Hrvata upravo pristiglih na rijeku. Na drugoj se obali okupi nekoliko znatiželjnih mađarskih konjanika. Istog se trenutka u vodi nađe dvadesetak hrvatskih konjanika štiteći svojim tijelima i štitovima kneza Tomislava. Knez samo mirno odmahne rukom. Konjanici se malo razmaknu, ali i dalje u spremnosti da se zalete i napadnu drugu obalu.
- Idite i vratite se svojim kućama! Vašoj je pljački kraj, a to vam govori knez Hrvata! Idite i ne vračajte se više ovamo! Ako vam se jednom opet prohtje 'amo natrag u Hrvatsku, zapamtite! Tu ćete nas naći, čekamo vas na Dravi! -
Sada novi veliki šareni val hrvatskih konjanika grune na obalu i svojim oružjem uz glasne povike zaprijeti drugoj obali.
- Pobjeda! Živio knez! Živio knez Tomislav! – orilo se rijekom Dravom.
Ovo dodatno obeshrabri Mađare i Pećeneze i oni nastave napuštati rijeku u dugim kolonama.


Post je objavljen 22.03.2005. u 20:24 sati.