Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Hrvatski novinarski (ne)profesionalizam

Jedna od ljudski karakteristika koja se ponekad i ponegdje javlja je narcisoidnost. Ima ih raznih vrsta, manifestacija i podtipova, no ja ovom prilikom želim govoriti o onoj – profesionalnoj. Vjerovatno ste primjetili da liječnici misle da su najvažniji. Jer ko bi liječio bolesne? Onda tu su suci i pravnici. Što bi bilo bez onih koje osiguravaju pravdu? Imamo i profesore. Tko bi svih skupa učio? Tu su policajci, vatrogasci, vojnici, prodavačice, pekari ... i svi misle da su najvažniji. Ja mislim da su svi važni. I da svi zaslužuju da budu adekvatno nagrađeni za svoj rad, znanje i stručnost. Jednako kao što mislim da trebaju biti kažnjeni ako rade u suprotnosti s tim. Isto to mislim i za posebnu kategoriju društva – NOVINARE.

Prije svega želim spomenuti kvalitetne novinare kojih se sjećam dok sam ja još bila curica. Tu je lijepa, načitana, obrazovana Helga Vlahović, koja osim šarma ima sve one kvalitete koje profesionalni novinar treba imati. Zna se pripremiti za temu (ma o čemu bila riječ), zna govoriti (i to ne samo hrvatski jezik), zna biti ljupka i srdačna, i prema gostima, i prema gledateljima. Tu je i Oliver Mlakar. Ako ste dovoljno stari da se sjećate legendarne «Kviskoteke» sve vam je jasno. Ako pak niste, gledali ste neki od festivala pa vam je opet jasno. Ima i puno mladih novinara koji obećavaju. Meni se osobno sviđaju Barbara Kolar, Đurica Drobac (dobro, on mi je i zgodan pa ima ekstra «+» :)), Nensi Brlek, Saša Kopljar ...

Također mi se sviđaju tipovi emisija koje vodi npr. Aleksandar Stanković (koji ima drskost koja nadilazi ono konstantno podilaženje kad se novinar nađe pred nekim «moćnikom» bilo koje vrste) ili Petar Vlahov (koji je ironičan, ali toliko da emisija dobije humorističan ton, a ne neugodno-provokativan).

No, što kad novinari pređu granicu?

Inače nisam ljubitelj politike koju vodi naš predsjednik i kad sam u naslovu jednih novina pročitala da je izjavio da je «Gotovina hrvatski Bin Laden», bolje da vam ne kažem što sam pomislila o njemu. No kad sam pročitala cijeli članak, pokazalo se da naš predsjednik uopće nije to izjavio. Niti je u tom smislu rekao išta što ne stoji. Stoga, ne bi li trebalo kazniti onoga tko je to napisao stvarajući NEREALNU sliku, kako u predsjedniku Mesiću, tako i o generalu Gotovini?

Nije to jedini primjer novinarske neprofesionalnosti. Ona je toliko uzela maha da ja stvarno ne znam odakle bih krenula. Novinske kolumne danas gotovo da i nema tko nema. Ja si laskam da ju imam čak i ja pišući upravo ovo što pišem. :)) Tu su pjevači, voditelji, missice, hostese, sveučilišni profesori, političari ... Na TV-u su novinari također pjevačice, missice, lutkice, slatkice, i razne druge ICE ... Trebam li vam spominjati Marina Tironija, Predraga Šuku, Ivonu Pandžu i sva ona novinarska «čuda» izniknula iz StorySuperNova ili KakoVeć showa? Moram priznati – meni ZASTRAŠUJUĆE loše. Možda gore može biti jedino kad gledam lokalnu riječku televiziju RITV. No većina vas ima sreće pa ne vidi tu tragediju.

Posebna je priča da tako kažem meteo-novinarstvo. Sjećate li se kad nam je prognozu vremena govorila poznata psihologinja Aleksandra Mindoljević? Ne znam koliko ste joj vjerovali, ali kad vam netko pokazuje "zapad", a govori "istok", kompetentnost je zagarantirana. :))) Možda je muškim blogerima jako drago pogledati Renatu Sopek, ali ja se ipak držim Vakule. :)))

I zato me STRAŠNO smeta kad se na svaku kritiku neprofesionalnosti novinara SKAČE riječima «ugroženosti demokracije ili slobode misli i govora», jer sloboda govora meni ne podrazumijeva laprdati sve i svašta, ne mareći uopće za čovjeka o kojemu se piše ili govori. Smeta me da su novinari postali zaštićena vrsta, koja može pisati baš sve što hoće. Može pisati neistine, može izvlačiti riječi iz konteksta, a da za to ne odgovara. Najviše što se napravi je malo minijaturno demantiranje jedva vidljivo golim okom koje ionako nitko ne pročita.

Stoga mi je drago da se i imenu kao što je Aleksandar Stanković uzme od plaće 30% ako je u svojoj emisiji neprofesionalno bezobrazan. Jednako kao što mi je to drago za bilo kojega novinara koji ne postupi onako kako bi to naložio kako novinarski tako i etički kodeks ponašanja. Žao mi je jedino da se pojedinim novinarima radi političkih nepodobnosti uskraćuje da budu ono što stvarno jesu – kvalitetni.


Post je objavljen 19.03.2005. u 21:05 sati.