Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Žarko Puhovski i hrvatski Watergate

U političkom smislu mediji su i dalje posrednici, oni naprosto prezentiraju jednu verziju politike nasuprot druge koje se međusobno sukobljavaju preko medija. Radi se o tome da mediji praktički ništa kod nas nisu otkrili nego su, po potrebi, bili manipulirani: pa su im tajne službe davale neke informacije koje su im odgovarale da izađu van, pa su stranačke frakcije davale informacije za koje im je odgovaralo da idu van... To je po mom mišljenju situacija u kojoj se danas nalazimo.


Kazao je to dr. sci. Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, Zvonimiru Krstuloviću, autoru prvog novinskog izvještaja o zločinima u Lori (SD, 1992.) u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objavljenom 12. 01. o. g.

A u uvodu u temu sam Krstulović je napisao:

U 2004. dogodio se i hrvatski Watergate. Prašina podignuta oko slučaja nezakonitog ispitivanja slobodne novinarke Helene Puljiz završila je smjenom ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka. Vrtlozi afere Puljiz otkrili su i dodatne krugove hrvatskog protuobavještajnog "pakla" - POA nezakonito uhodi novinare, a pod "povećalom" se našao i bivši predsjednikov savjetnik...


Pokušajmo staviti ove izjave u kontekst aktualne afere POA-Gotovina-novinari. Nameću se slijedeća pitanja:

- Odnosi li se gornja izjava profesora Puhovskog i na zaključke Odbora za nacionalnu sigurnost o Predstavci petero novinara?

- Zna li Zvone Krstulović da priča o originalnom Watergateu kaže da je Predsjednik naredio prisluškivanje političkih protivnika, a kad se to počelo razotkrivali, žrtvovao je svoje najbliže savjetnike. Sve dok i sam nije morao podnijeti ostavku?

- Tko je glavni lik u hrvatskom Watergateu: Podbevšek, Bagić, Sanader ili Mesić?

- Spada li i slučaj Puljiz pod generalnu tvrdnju o utjecaju tajnih službi na medije? Nacional je prvi provalio priču Helene Puljiz. HHO je novinarki, nakon smjene Podbevšeka i ustoličenja Karamarka u POA-i, dao nagradu za ljudska prava.

Ah da, i profesor Vlatko Cvrtila dao je ostavku na mjestu predsjednika Vijeća za nadzor sigurnosnih službi zbog nefunkcioniranja nadzora sigurnosnog sustava, ali i upravljačke krize u vrhu korisnika sigurnosnih informacija, da bi ga Mesić nedavno imenovao savjetnikom za obranu.

I, na prvi pogled, gledano sa strane, može se činiti da je sve ovo dosadno i užasno zapetljano. Moguće, plod konstrukcijske fantazije.


Frane Goreta, visoki časnik SIS-a u mirovini u iskazu na Općinskom sudu u Splitu, u predmetu svoje tužbe protiv Slobodne Dalmacije

Kad sam se upustio u istraživanje organiziranog kriminala, rekli su mi da je moje pisanje posljedica prekomjernog konzumiranja Kuma 1, 2, 3...

A sad kad hrvatski Kum inicira sina u ozbiljnu igru, pa ga ostavlja samog da sa klupe za optužene sasluša presudu o krivnji i zatvoru, a o čemu vas izvještava Hrvatska televizija u Dnevniku, bjelodano je tko se u životu i poslu nadahnjivao filmovima o mafiji.


Post je objavljen 18.03.2005. u 19:49 sati.