Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jezdimir

Marketing

Jezdimirov lingvistički podlistak

Kad svi raspravljaju o standardiziranju i oknjiževljavanju hrvatskoga jezika, mislim da je red da usput razriješimo i jednu omanju jezičnu začkoljicu. Svima nam je blizak pojam sjebati (npr. malo me sjebalo to što mi je rekla da mi je njuška ko u nekrofilskog dikobraza), ali mislim da u teoriji jednostavno nema dovoljno dobrih definicija za čak tri podvrste ovoga glagola: razjebati, uzjebati i spojebati.

U kakvom su oni međuodnosu, koji su modusi pravilne upotrebe i kojoj situaciji svaki od njih najbolje prileži?

Bez pretenzija da autoritativno tvrdim išta, evo načelnih amaterskih smjernica.

Napomena: sve bi ih trebalo izbjegavati osobito, ali ne isključivo u
1. krugu poslovnih kontakata i klijentele, osim ako drugi nisu još veći prostaci od vas, pa ćete nevinim rječnikom zacementirati status papka;
2. na proširenom obiteljskom ručku nedjeljom, posebice ako uključuje treće i daljnje koljeno i/ili rođake koje ste zadnji put vidjeli ˝kad ste se igrali goli u njihovom bazenčiću˝;
3.pred vlastitom ili usvojenom djecom, jer ta derišta ionako na ulici pokupe vokabular koji bi posramio čak i Snup-dogi-šizl-dizla; te
4.ako ste fina dama, dok barite tipa koji ne zna cijeniti ljepotu vulgarizama baršunasto izmigoljenih kroz putene ženske usne (iako ne znam što vas takvi uopće zanimaju).
Anićev rječnik svakako nije zasluženu pažnju posvetio inačicama, ali dobro pokriva osnovni glagol jebačina, jebati (svrš. i nesvrš.), jeben i jebežljiv.

To, budimo realni, ipak nije dovoljno.

Dakle:

Sjebati/sjeban,a,o je generalni pojam koji označava da je govno naletilo na ventilator, tj. da se nešto sprčkalo, pošlo nizbrdo, zaplivalo trbuhom nagore, izvuklo deblji kraj, eksplodiralo u lice, odnosno općenito pošlo po zlu.

Razjebati/razjeban,a,o odmah upućuje na to da je, uslijed unutarnjeg ili vanjskog utjecaja, došlo do rastavljanja situacije na više dijelova koji su se međusobno razdvojili ili udaljili, te tako prouzročili relativno velik problem. Po snazi označava jači stupanj sjebanosti od samo 'sjebanog' koji može označavati i jednostavno šemerenje situacije ili nekih njenih elemenata.
Npr.:To što sam pala ovaj ispit, totalno mi je razjebalo cijelu koncepciju – neću moći izaći na tri sljedeća onda kada sam planirala!

ili

Ta kurvetina mi je svojom fufastom dupendarom razjebala brak!
Uzjebati/uzjeban,a,o je termin koji označava da je do sjebanosti došlo iz razloga koji proizlaze iz same situacije, odnosno stvari, i ukazuje na to da su sami elementi situacije svojim negativnim aktivnostima doveli do sjebanosti. Moja jubavnajvećaobično kaže 'čekaj malo, uzjebala mi se frizura, moram to popraviti...' što je dobar primjer za ovaj aspekt.
Također, npr.: Kakva je to dreka? Ma, to su se psi nešto uzjebali po dvorištu, bit će da susjedova kuja 'zrači'...

ili

Ne idem na rasprodaje, nema mi goreg nego kad se babe uzjebu oko čarapa za vene u po cijene...
Spojebati/spojeban,a,o je značenjski ekvivalent sjebanog, ali slabijeg stupnja, jer vraćanje spojebane situacije u prvobitni oblik iziskuje manje truda nego kod sjebane situacije.
Npr.: Nešto mi se spojebalo u tekstu, ne znam zašto mi neće prebaciti crticu u novi red!

ili

Nešto mi se spojebalo u želucu, od one krvavice jučer sam ko Etna pred erupciju.
No evo. Ako sam pomogla barem jednoj osobi u pravilnom korištenju ovih termina, svrha ovog posta je ispunjena.

Al nemojte reći mami da sam vam ja rekla.

Post je objavljen 18.03.2005. u 14:17 sati.