Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Vikend-zanimacija! Go-problem broj 39.

Evo ga! Tu je. Izgleda dosta komplicirano.
Kada naiđete na problem, što radite? Kako kada, jel da. Ja vidim, da najčešće ljudi otpuhnu ono: 'Uff!'. Neki jednostavno zanemare slučaj ili ostave za kasnije. Možda kasnije neće trebati to rješavati. U životu se puno stvari riješi samo od sebe, pa ćemu brzati. A ja navalio s nekim problemima. Vidim, vidim, da Vam većini nije još do nekih problema uz sve ostale koje imate. Ma, dobro. Preskočite, ak Vam se neda. Međutim, znam da ima onih koji vole probleme i da im je pravi gušt rješavati ih. Toj škvadri: 'Evo tu je!'.
E, pa sada ono što ustvari htjedoh reči: 'Kako pristupiti problemu?'. Čak i ne mislim samo na go-probleme, već općenito, ali u gou se to lijepo vidi.
- Kao prvo, problem treba razumjeti. Koji je zadatak problema?
- Kada znate što treba uraditi, većina bi odmah krenula tražiti, pa ako nalete dobro, a ako ne, traže dok ne nađu rješenje ili ne odustanu. Ako Vam se sama od sebe odmah ne upali lampica za rješenje u glavi, vrijedi proučiti vrijednosti u postavi problema. To je sustavan pristup. Dobar dio toga se oslanja na već stečena znanja i iskustva iz igre.
- Pogledajte koji su vidljivi dijelovi postave i koliko koji dio ima sloboda.
- Razmislite, kako bi se koji dio mogao pokušati hvatati i braniti. Tu se služite već stečenim znanjima, ali i razmišljate sami o novim mogućim načinima.
- Pokušajte objediniti, u provođenju, vrijednosti poteza u što više funkcija. To znači da tražite poteze, koji sudjeluju u što više kombinacija hvatanja ili obrane iz ovdje prethodne preporuke.

Radeći tako biti će Vam sve jasniji smisao problema i njihovih rješavanja. Sve više ćete vidjeti ljepote ove igre. Razvijati ćete sustavnost rješavanja problema, a postepeno Vam i problemi više neće biti problemi. Ne samo u gou, jer ćete pomalo naučiti, da su problemi samo dio puta u životu u raznim etapama. Vještinom, koja se stiče suočavanjem s njima, problemi postaju normalan dio našeg puta. U početku jest težina, ali to je stoga, što tako mislimo. Treba ponešto i naučiti, a baš Vam se i neda učiti. Tada se javlja otpor, koji Vas vodi linijom manjeg otpora (napora), ali to nije životnost. Odustajete li od problema, na nekim način odustajete od vrijednosti života. Problemi nas uče i mijenjaju, a promjena i je pokazatelj puta i putovanja (čitaj: života).
Kratke obavjesti:
Sutra u subotu 19. 03. u Velikoj Gorici u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži' u Zagrebačkoj 90 je, s početkom u 9 sati, Zimski turnir, koji se boduje za EGF-rating.
U nedjelju 20. 03. na istom mjestu, s početkom u 9 sati, je parski turnir.
Dođite!
bl. Muradenu


Post je objavljen 18.03.2005. u 11:50 sati.