Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Ovu knjigu sam procitala u jednom dahu. Azar Nafisi bila je predavac na univerzitetu u Teheranu prije i malo poslije Homeinijeve revolucije. Kada je konacno zbog neposlusnosti dobila otkaz, povukla se u privatni zivot, ali pozvala je nekolicinu studentica da joj se pridruze u tajnom knjizevnom kruzoku. Tokom sedam godina su se sastajale i studirale zabranjene knjige, onda je sredinom '90tih Nafisi s obitelji emigrirala u Ameriku.

Taj period isprican je kroz citanje Nabokove "Lolite", FitzGeraldovog "Velikog Gatsbyja", Henry Jamesa i Jane Austen--skolske lektire sirom svijeta, koja je u fundamentalistickom Iranu proglasena nemoralnom, korumpirajucom i kriminalnom.

Mene je jednako fasciniralo otkrice citanja davno zaboravljenih klasicnih romana kao slobodarskih tekstova i aspekt svakodnevnog terora kojim se iransko stanovnistvo paralizira u poslusnost. U Homeinijevom svijetu, ulicama patrolira "Moralna Straza" koja presrece zene i kontrolira da li im veo pokriva kosu, imaju li lakirane nokte ili ruz, je li muskarac s kojim hodaju rodjak ili ne (ako nije, bit ce uhapsene, preslusavane, podvrgnute ginekoloskom pregledu, vjerojatno zatvorene i pretucene). Moralna Straza upada i u kuce, trazi pice, knjige i glazbu. Zene koje su do jucer bile doktori i piloti, sada mogu dobiti vozacku dozvolu samo s potpisom oca ili muskog staratelja.

Jedan muski student uzrokuje da kolegica bude izbacena s fakulteta; zasto? Jer ga je njeno celo "seksualno provociralo". "Seksualna provokacija", jasno iskljucivo muska privilegija, postaje strah i trepet--opasni su sada vec i sam glas i pogled: zene padaju u sutnju, hodaju brzo, (ali ne smiju trcati, jer u trku bokovi, straznjica i grudi dolaze do izrazaja) i gledaju u tlo.

U posljednjim Nafisijinim nastavnim satima, u njenoj grupi stavljaju "Velikog Gatsbyja" na sud; ona sama glumi knjigu, jedan revolucionarni student je tuzitelj, jedna studentica je braniteljica. Tuzitelj se pjeni, nema drugih argumenata osim da ta knjiga (kao vecina zapadnjackih) promovira "prostituciju i nemoral". Revolucionari kao on zamotati ce zene od glave do pete jer ih "postuju". Revolucionari ce hapsiti revolucionare drugih boja i muciti i likvidirati na stotine tisuca ljudi kao su njihovi bili muceni i likvidirani od Pahlavijeve strane. Protivzakonito je ubiti djevice, pa ce nevine djevojke prije egzekucija biti nasilno vjencane i silovane.

Na slijepi, nijemi, gluhi Iran pada debeli gusti mrak. U mraku tinja individualni otpor. Neposlusnici dobavljaju Twaina, Doorse i belgijsku cokoladu. Da nije strasno, bilo bi smijesno...





Post je objavljen 17.03.2005. u 17:46 sati.