Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Kashe, slazem se. Suzette, razumijem, tako je obicno roditelju najlakse i to je vjerojatno najcesci nacin obrazovanja u nas... Mislim, velika je razlika izmedju drustva u kojem ti se dijete druzi s nekim klincem s dvije mame, i onog u kojem postoje samo "pederi".

Doktore (bajdvej, djetesce na blogu ti je pre-slat-ko!!!), jasno da klinci kolektivno ne mogu biti prosvjeceniji od okoline--e, ali u tom okolisnom grmlju lezi povise zeceva. Trenutno je stanje u Americi ovakvo: imas javne i privatne skole, ove potonje pokrivaju cijeli dijapazon desno-lijevo: od religioznih svih fela do komunjarski hipijevskih. U privatne skole bilo koje vrste idu bogata djeca, dakle, filozofija ce ovisiti o roditeljskoj(/m izboru).

Javne skole, jadnice, strasno pate u Americi (republikanski predsjednici su ubili boga u njima) i pune su problema--nema love, nema nastavnika (placeni su ko smetlari), pretrpane su, i to siromasnijom rajom, sto povlaci niz drugih problema (nezaposleni roditelji, ovisnici, zrtve kriminala itd.)

No, sto se programa tice, javne skole uniformno prate princip "bratstvo i jedinstvo". Tolerancija i sirina su gradjanske vrline, i na njima se insistira (zlonamjernicima je ovo vrlo lako karikirati, kao i americki PC, ali sto ces). Religije kao takve ne smije biti u nastavi, no ako se prave bozicne cestitke, onda se prave i one za Hanukku i Kwanzaa i Diwali itd.

Sto se tice homoseksualnosti, "Heather has two mommies" je prije deset godina postala prva gay-positive djecja slikovnica koja je uvedena u javne i neke skolske biblioteke (skolski bibliotekari imaju slobodan izbor). Po vijestima znam da su nju i jos neke slicne knjige tu i tamo neki nastavnici koristili ili komentirali u nastavi; povijesna crtica ovdje.

Iz opisa na Amazonu:

In the afterword, the author (whose other children's books include Matzo Ball Moon) explains that although she grew up in a Jewish home, in a Jewish neighborhood, there were no families like hers on the television or in picture books. She came to regard her family as somehow "wrong," since there was no Christmas tree in the living room and no Easter egg hunt. Whatever the religious right may wish to think about nontraditional families, there is no denying that any child enrolled in an American school will encounter friends with single parents, gay parents, stepparents, or adoptive parents.

Ukratko, americki klinci (kao i odrasli, uostalom) imaju puno vise prilika za interakciju s gay osobama i obiteljima, pa su i stavovi primjereno raznovrsniji.

Sto se mojih impresija tice, srela sam mnogog americkog klinca sofisticiranijeg od mnogih nasih odraslih. Vec rasna i etnicka raznovrsnost, koja je normalna i vecini konzervativaca (ovo je bitno), na neki nacin uci da je normalna i svaka druga: religiozna, seksualna itd. Mislim da se ne moze precijeniti prisustvo ovakvih ideja "u zraku". A mi umjesto tih ideja danas imamo Internet... :)

Post je objavljen 17.03.2005. u 16:38 sati.