Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

- Pošto kila bruha deda?
Deda se smije. Cure mu suze jer ga boli od smijanja. Leži u Zajčevoj. Operirao je bruh. Ulaze zgodne mlade sestre u plavim uniformicama, mjere mu tlak i temperaturu. Jel dobar? pitam ja, jel štipa? Ma dobar je, smiju se.
- Lako se tebi zezati unučiću. Nemoj me samo nasmijavat. Nego evo i ja sam posto Hare Kriška. Obrijali me dolje na ćelavo prije operacije.
- Nisi ti nikakav Hare Krišna deda, ti si sad skinheads. Da je uskrs, donio bi ti one naljepnice. Nego, nije ni tebi loše kad ti zgodne mlade cure briju jajca. I budi dobar i ne štipaj sestre, jer ću te reć babi, pa će te onda ona obrijat onim svojim drhtavim rukama-
Na spomen babe, ličke partizanke, deda se odmah uozbilji. Deda je bio pristao momak na krivoj strani, a baba si ga je jednostavno prisvojila kao dio ratnog pljena. Kad je dezertirao iz njene postelje, poslala ga je u kamenolom da je se zaželi. Sa ličkim partizankama nema zajebancije i deda to zna. Nije baš volio Tita, ali je suosjećao s njim zbog Jovanke. Deda je stari Dinamovac. Zajčeva ga odmah podsjeća na Zajeca i on odmah načinje temu o nogometu.
- Sjećaš se kad smo gledali starog Kranjačara? Sjećaš se onog: E moj Cico plavi ptiču,daj dva gola, popizdit ću…E to su bila vremena-
To su bila vremena. Deda me vodio na svaku tekmu. To što mladi Kranjčar ne igra u Portugalu, boli ga valjda više od rane. Tužno je to kad mladom igraču ne daju da se dokaže, objašnja mi deda. Trudiš se, mučiš se, treniraš, nadaš se..., očekuješ poziv, a onda te ne pozovu. Na pamet mi pada “Kramer protiv Kramera”… Sjećate se tog filma? Možda ste čitali novelu Avery Cormana? ? U početnoj sceni filma, Ted Kramer (Dustin Hoffman) izbezumljeno se muva po officeu amo tamo; njegova kravata je razvezana, guši ga, svako malo provjerava sat na ruci.

TED (predicting the worst): - They're not gonna call...I tell you they're not gonna call. I blew it. I don't know what I did wrong, but I...—

Činilo se da Ted Kramer ima sve u životu. Imao je krasnu zenu Joannu (Meryl Streep), šestogodisnjeg sina i dobar posao. No onda je sve pošlo nizbrdo. I kako sad povezati Dinamo, repku, Niku Kranjčara, Kramera i njegovu kravatu? Kako dočarati dramu na terenu i dramu koja se odvija pod kravatom? Kako trener repke može uopće osjetiti što se tamo dogadja kad ne nosi kravatu? Nosi li Niko kravatu? Dali je i on osjećao najgore ? Dali su ga uopće proganjale iste misli kao i Teda Kramera? Svjedoci takvih drama su upravo ti mladi igrači dok igraju ili su na posudbi u lokalnim klubovima. Mislim da sam to već negdje objavio na forumu, no nema veze..Sjaj u travi.


Post je objavljen 10.06.2004. u 09:47 sati.