Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seve

Marketing

Hrvati opraštaju preljub

Prema anketama, Hrvati i Hrvatice bi oprostili svom partneru...

Psiholozi tvrde kako su, kad je riječ o bračnoj vjernosti, ispitanici najčešće neiskreni Dr. Mirjana Krizmanić: Ni po koju cijeni ne priznajte preljub

Kako se Hrvati odnose prema bračnoj nevjeri, jedno je od brojnih pitanja koje je u javnosti potaknula afera sa Severinom. Prema našoj anketi, provedenoj ispitivanjem 300 slučajno odabranih građana iz cijele zemlje, Hrvati su većinom odlučni u tome da svoje partnere ne bi prevarili, a ako bi bili prevareni oprostili bi to!

K tome, gotovo svaki drugi ispitanik tvrdio je da nisu imali drugoga seksualnog partnera ni prije braka. Jesu li Hrvati doista tako odlučni da će ostati uvijek vjerni bračnim partnerima te tako velikodušni da bi oprostili nevjeru? Većina anketiranih žena, gotovo 60 posto, kaže da bi bračnom partneru oprostile nevjeru! Prema dobi, najtolerantniji su prema nevjeri stariji, a tridestogodišnjacima ne pada napamet oprostiti nevjeru.

Najpraktičniji pristup preljubu imaju četrdesetogodišnjaci: najviše ih je koji bi oprostili partneru ako se iskupi na neki drugi način. Možda kakvim darom ili putovanjem? Većina Hrvatica vjerojatno ipak ne može računati na oprost grijeha kakav je Victoriji priredio suprug David Beckam, otkupljujući nakitom vrijednim nekoliko milijunčića aferu koja je punila svjetske tabloide. Kako u našoj ekonomskoj situaciji tek ponekad tajkunska supruga može računati na otkup grijeha u skupom nakitu, možda bi Hrvatice mogle tražiti bar da suprug preuzme neke dosadne kućne poslove.

No o toj su mogućnosti naše ispitanice malo razmišljale, jer ih samo 12 posto kaže kako bi tražile od mužda se se iskupi na neki drugi način. No psiholozi ozbiljno sumnjaju u to da su Hrvati doista takvi tolerantni čistunci, kakvu sliku daju kad ih se o nevjeri pita, te su tako odlučni odoljeti izvanbračnim izazovima, a k tome najavljuju i da bi oprostili.

Ljudi najčešće lažu odgovarajući na pitanja o nevjeri, jer ne samo što bi partnera vjerojatno prevarili nego su mnogi to već i učinili, ali ne žele to priznati kaže psihologinja prof. dr. Mirjana Krizmanić. Kad bi bili doista iskreni, na pitanje bi li prevarili bračnog partnera morali bi reći ne znam. Nitko ne zna što se može dogoditi, hoće li se naći u takvoj situaciji i što bi stvarno učinili kaže dr. Krizmanić. Ističe kako je slično i s pitanjem što bi učinili kad bi otkrili nevjeru bračnog druga...

Večernji List

Post je objavljen 12.06.2004. u 08:45 sati.