Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Jako lijepa vijest jucer, drzavni sudac u San Franciscu ponistio je zabranu istospolnih vjencanja, sudeci da je takva zabrana protuustavna, te da je "zabranjivanje braka istospolnim parovima nedozvoljivo arbitrarno", te da krsi klauzulu jednakosti drzavnog ustava. Da podsjetim, prosle godine gradonacelnik San Francisca nalozio je sluzbenicima da pocnu izdavati dozvole za vjencanja i istospolnim parovima. Oko pet tisuca parova sklopilo je brak prije nego sto je proces zaustavljen nalogom Vrhovnog suda Californije, jer da je gradonacelnik prekoracio svoje ovlasti. No, taj nalog (koji sam linkala u jednom prethodnom postu), NIJE ulazio u pitanje ustavnosti zabrane--i to su naglasili, ostavljajuci pitanje otvorenim i opisujuci ga takvim.

Dakle, ovo je sljedeca etapa bitke za prava americkih homoseksualaca. Konzervativne grupe vec najavljuju protu-akcije, no, kako rece moja prijateljica advokatica (ona sto ocekuje cetvrto dijete!), kumulativno je u Americi na ovom planu postignut FENOMENALAN progres. U Massachusettsu i Hawaiima istospolni brakovi legalni su vec par godina, a uskoro ce biti i u New Yorku (zabrana je sudski ponistena prije par tjedana).

California Judge Voids Ban on Gay Marriage

Dok sam na ovoj temi, i mojoj prijateljici, voljela bih jako podijeliti s vama jedan njen post u privatnom forumu nas dvadesetak prijatelja... Dakle, vrlo smo sareni, oko pola nas je queer, svi smo profesionalci, uglavnom Amerikanci i Kanadjani (osim mene i jedne Australijanke), i znamo se kolektivno vec najmanje pet godina. Ova frendica advokatica--zovimo je Farfalla :-)--ima 38 godina, devet godina mladjeg muza koji je djecji psiholog i tri kcerkice od 6, 4 i 2 godine.

Nastavak u novom postu...



Post je objavljen 16.03.2005. u 15:14 sati.