Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

stranice vlade republike hrvatske nemaju 2005. godine strategiju razvoja republike hrvatske

Jeste li ikad posjetili stranice vlade Republike Hrvatske? S vremena na vrijeme posjetim ih i uz najbolju volju i izraženu radoznalost teško pronalazim svijetlu budućnost za lijepu našu. Čitajući posljednjih mjeseci novine i prateći elektronske medije, prosječan bi čitatelj mogao steći dojam da je naš jedini problem odbjegli general ili datum pregovora oko ulaska u EU. Čitajući stranice naše Vlade, stječe se dojam da smo zemlja prijema, dobrodošlice, katoličanstva, zemlja koja brine o kulturi, zaštiti okoliša i prije svega - zemlja s ogromnom težnjom za ulazak u Europu.
U veljači je u Hrvatskoj zabilježeno 330.183 nezaposlenih osoba ( Banka magazin ), što je značajno povećanje na veljaču 2004. Pokrenimo Hrvatsku, bio je slogan pred godinu i nešto, a pokrenuti smo izgleda unatrag. Povećao se broj nezaposlenih, vanjski dug (nad kojim se HDZ-ova svita zgražavala prije preuzimanja vlasti) povećan je na preko 30 mlrd. dolara, a najtužnije od svega smisleni gospodarski plan, strategija razvoja ili nešto što daje nadu, teškom se mukom pronalazi na stranicama naše Vlade.
Postoji tu nekakav plan razvoja 2003.-2007. no, kad sam ga počeo čitati, umalo zaplakah. Metodologija kojom je pisan nedorasla je boljem maturalnom radu srednjoškolca, a kamoli jednoj Vladi. Prenosim npr. ciljeve tog plana:

3.1. Ciljevi gospodarske politike

Jačanje poduzetništva, smanjenje poreza, povećanje zaposlenosti, jačanje sustava socijalne sigurnosti, smanjenje troškova države i veći naglasak na ulozi znanosti i novih tehnologija u gospodarstvu glavni su prioriteti gospodarske politike vlade.

Za ključna područja u kojima je potreban proboj iz sadašnjih prilika Vlada će pripremiti cjeloviti plan s instrumentima provedbe potrebnih mjera.

Ostvarenje novog gospodarskog razvoja moguće je uz održavanje visoke stope rasta društvenog proizvoda. To mora biti zajednički cilj svih institucija države kao partnera u gospodarstvu. Visoka stopa rasta bruto domaćeg proizvoda postići će se povećanjem konkurentnosti i fleksibilnosti svih tržišta, osobito tržišta rada.

Nezaposlenost je glavni i najbolniji problem. Ona stvara osjećaj socijalne bespomoćnosti, gospodarske krize i neuspjeha države. Vlada će pripremiti program mjera s konačnim ciljem radikalnog smanjenja broja nezaposlenih. Sve mjere gospodarske politike moraju biti usmjerene na povećanje stope rasta proizvodnje u iduće četiri godine.


Pazite!!! Ciljevi su jačanje poduzetništva i smanjenje poreza!!! Pa to su valjda sredstva. Samo idiotima cilj može biti smanjenje poreza. Cilj je povećanje standarda stanovništva, a porezna politika, znanost i nove tehnologije su SREDSTVA.
Dalje Vlada suosjećajno konstatira kako je nezaposlenost glavni i najbolniji problem (u CILJEVIMA gosp. politike) te kako stvara osjećaj bespomoćnosti. Bojim se da će svakom normalnom upravo čitanje naše gospodarske politike stvoriti nevjerojatan osjećaj bespomoćnosti...

Post je objavljen 15.03.2005. u 13:11 sati.