Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 38.

Nekako je uobičajeno uskakivati u prostor i tako onemogučavati pravlejnej eočiju. Kako je ovdje već jedno sigurno u kutu na A1, treba onemogućiti ono drugo.
Pogledajmo zašto ne idu upadni potezi.
Prvo, C2 ne ide zbog odgovora bijeloga na C3. Svi ispravni nastavci vode na pravljenej drugoga oka bijelome. Proučite.
Drugo, D2 vodi opet pravljenju drugog oka. Pogledajte slijed: crni D2, bijeli D3, crni E1, bijeli D1, crni C1 (zarobi netom odigrani D1), bijeli C2 !!!
Treće, D1 je jednostavnije, jer bijeli igra na to E1. Sljedilo bi crni D3, bijeli D2, crni C2, bijeli C1, crni D4 i bijeli C3 i to bude čak tri oka.
Igra na treći red je čak još jednostavnija ponuda bijelome za oči, jer bijeli reagira drugim redom.
Ajmo sada pogledati kako izgleda rješenje. Samo još nešto nismo probali. Što? 1.E1!!!
Tu sada izgleda kao da je to čorak, jer nekako dobro izgleda odgovor bijeloga na D2. Na to, međutim crni ima odgovor D1. Ako sada bijeli napadne igrom na C1, crni ostavi dva napadnuta, jer oni ne predstvaljaju oko bijelome (ako bijeli njih uzme sa F1, crni odgovori s E1 i tu nema oka, a onaj na H2 sada iskazuje svoju ulogu. Crni, dakle, umjesto obrane dvojice napadnutih kamenova igra na C3 i bijeli više nema drugog oka. Ni druge reakcije ne daju diobar rezultat. Za bijeloga.
Nekako najizgledanije, na prvi pogled, za bijeloga je 2.D1. Na to crni igra usred interesnog područja na 3.C2. Bijeli je tu skroz šupalj (napadljiv). Pogledajmo još bijeli 4.C3, na što crni igra 5.D3. Sve je gotovo, jer napadnuti su dva bijela na E2 i E3, a ako bijeli spoji na D2, pada bijelom četvorka.
Eto, malo smo se zanimali, ili smo se mogli zanimati. Ta mogućnost za vikend će i dalje postojati.
Mi smo odigrali i 10. Zimski u Velikoj Gorici, ali o tome u slijedećem postu.
bl. Muradenu


Post je objavljen 14.03.2005. u 08:13 sati.