Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Azra

Boks set sa sedam albuma Azre
Nemir i strast

Diskografska kuća City Records nedavno je objavila boks set sa sedam albuma Azre, možda najbolje jugoslovenske novotalasne grupe i svakako jedne od najvećih grupa koje su se ikada pojavile na ex-yu tlu. U ovoj kolekciji nalazi se pet redovnih albuma, od bezimenog debija do "Krivog srastanja" - iz nejasnih razloga izostavljen je album "Kad fazani lete" - plus dve zbirke singlova.
Boks set pokriva ključni period u karijeri Azre - prvu polovinu osamdesetih. U toj fazi, grupa je snimila sve važne albume, i to u rekordnom roku. Iz Džonija su pesme lile kao voda preko brane koja se upravo srušila. On se predstavio kao vanserijski tekstopisac, revoltirani, srčani tip koji se ne libi da razdire samog sebe i svoje frustracije iznosi pred publiku. Zauzvrat, publika je u njemu prepoznala glasnogovornika generacije, a njegove pesme proglasila himnama.
Večito zagrejan za politiku, Štulić je sva razmišljanja generacije koja ga je volela sažimao u poetične parole. Umeo je, recimo, da strofe o komunističkoj diktaturi pretvori u univerzalni protest protiv nečoveštva. Takođe, bivajući prvi i najinteligentniji prorok domaćeg rokenrola, on je - usred udobne zemlje koju je Tito godinama uspavljivao zapadnim kreditima i usred zaraznog optimizma koji je doneo novi talas - ispisivao teške, depresivne stihove koji će samo nekoliko godina kasnije postati užasna stvarnost. Pored ostalog, pevao je o "riječima koje seku kao nož", "ustima punim baruta", "gomili koja ne oprašta" i "nevidljivim ubojicama efikasnih ruku".
Osim svega ovoga, Džoni je bio sjajan u ljubavnim pesmama, uspevajući ponekad da istovremeno bude goli romantik i apostol sarkazma. Ukratko, o čemu god da je pevao u periodu koji ovaj boks set oživljava, za Štulića je muzika bila pitanje života i smrti. Ili, da na kraju parafraziramo njega samog, pitanje nemira i strasti. Ivan Ivačković





Post je objavljen 13.03.2005. u 22:30 sati.