Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

Opraštanje

Ovo sam pronašao sinoć na netu dok sam guglao kako bih pronašao home page od Lazareva .
Zanimljivo je to da google izbacuje vrlo malo linkova na tu temu ali je zato yahoo ponudio poprilicno
i da uspio sam pronaci jedan bar meni zanimljiv tekst a povezan je donekle sa Lazarevom :

Evo teksta u cijelosti prenest ću ga tu jer je po mom skromnom mišljenju dobar za rad na sebi :

Damir Modric i Biserka Šprah

Otklannjanje traumatskih zapisa tehnikom - Opraštanja i otpuštanja


Svatko od nas u odredenom trenutku života ima potrebu "podvuci crtu", osvrnuti se, proanalizirati svoje postupke, zbrojiti svoje uspjehe i neuspjehe. Neki to cine spontano, poput malog rituala krajem godine, ne bi li se tako procistili i s osjecajem obnovljene energije krenuli u novu godinu. Neki, još pedantniji, takve male rekapitulacije uredno cine svaku vecer prije spavanja. Nakon iskrenog uvida u svoje motive i ponašanje, donose odredene odluke s težnjom da sutra ne cine iste pogreške i da postanu bolji i uspješniji ljudi.
Medutim, na duhovnom putu svakog covjeka dode trenutak kada se ozbiljno, odgovorno i s punom sviješcu moramo obracunati sa svojim "starim ja". U sebi osjecamo da se rada novi covjek, da se energija "profinila", vibracija je viša, produhovljenija. Dugove treba otplatiti. "Staro ja" osjecamo poput sjenke ili tereta na ledima koji otežava naš novi hod. Poput mitske ptice Feniks spaljujemo balast. Stare povrede, flustracije, ljutnje, uvrijedenost, osvetoljubivost, mržnju, loše (auto)destruktivne misli koje smo iz neznanja uzgajali, žal za prošlim... (sami nastavite spisak). Dakle, sve to moramo spaliti. Kako?
Ruski terapeut S. N. Lazarev u svojoj knjizi "Dijagnoza karme" o tome kaže sljedece: "Tijekom proucavanja svjetskih religija poceo sam analizirati pojam kajanja. To prije svega nije jalova grižnja savjesti, samobicevanje ili žaljenje za prošlim. Slicnim emocijama covjek si može samo naškoditi i ništa više. Pokajati se - znaci usmjeriti sve snage na mijenjanje samoga sebe i nikada ne ponavljati pogreške. To je proces ciji je smisao u tome da eksploziju emocija, koja se javlja pri poimanju usmjeri u pravcu stvaranja. Kod pokajanja dolazi do kidanja lanca uzroka i posljedice, kidanja nužnosti da jedan postupak vuce za sobom sljedeci. U židovstvu i kršcanstvu, razbojnik koji se pokajao može postici više od sveca jer mu je za to potrebno deseterostruko više napora nego covjeku s cistom karmom koji bi cijeli život proživio u svetosti. Zato je u svim svjetskim religijama formulirana teza da su vlastita stremljenja covjeka Božanskom znacajnija od njegovih mogucnosti koje su mu po prirodi date. Mehanizam pokajanja mora biti neraskidivo povezan sa shvacanjem slike svijeta: da bi se shvatio prekršaj zakona, mora se poznavati zakon."
Stari narodi, koji su intuitivno bili uskladeni s univerzalnim zakonom, imali su za to svoje metode. Tako npr. u kršcanskoj i židovskoj tradiciji postoji praznik - Nedjelja Oprosta - kad covjek moli za oprost svih uvreda koje je nanio namjerno ili nehotice. Vjeruje se da, ako to radi iskreno, tako aktivira mehanizam pokajanja i dolazi do podsvjesnog cišcenja.
U "tradiciji" Reikija možemo se koristiti slanjem Svjetlosti, Energije i Ljubavi na traumatske situacije iz svoje prošlosti do potpunog oprosta i iscjeljenja. Svi koji su završili II. stupanj Reikija znaju kako se to radi. Pri tome je važno ne samo oprostiti drugima, vec ponajprije SEBI, jer kako piše u Bhagavad Giti: "Krivac je žrtva, a žrtva je krivac".
I, konacno, na ovom mjestu želimo s vama podijeliti jednostavnu, ali iznimno vrijednu tehniku iz tradicije šamana koju oni primjenjuju u radu na sebi i drugima. Tehniku zvanu "oprostiti i otpustiti" preporucuje se raditi u pisanoj formi jer tako djeluje snažnije, dok izgovorena ili u misaonom obliku djeluje daleko blaže.
Evo kako ju je Damir Modric opisao za nas:


Na list papira upišite sljedece :

Ja opraštam osobi XY.......... , a nakon toga :
Ja si opraštam i otpuštam ..........



Primjer : Ja opraštam osobi XY (navesti ime) što me povrijedila ... - postupkom (navesti ga). Ja si opraštam i otpuštam svaku svoju negativnu misao, emociju i postupak glede osobe XY. Oni su posljedica mojih neispunjenih ocekivanja da se XY ponaša onako kao što ja to želim, i moje želje da ga (je) kontroliram. Ja si opraštam i otpuštam sva svoja ocekivanja vezana uz XY. Ja si opraštam i otpuštam svoju želju da kontroliram XY. Nakon toga pišite za sljedecu osobu ili dogadaj. Neke osobe ce vam u svijest dolaziti cešce. Svaki put moramo odnos obraditi na prije naveden nacin.

Ovo je samo primjer. U tehnici pustite da vas vodi Više Ja. Opraštajte i otpuštajte sve što vam dode u svijest.

Ovako cete postepeno ulaziti u sve dublju samoanalizu i, ako ste iskreni, možete spoznati uzroke svojih sukoba s okolinom, te ih djelomicno ili trajno ukloniti (otpustiti).

Ovu tehniku potrebno je raditi 21 dan u kontinuitetu, barem jedan list A4 na dan. Nakon završenog razdoblja preporucujem nastavak rada dok god, ili kad god osjecamo potrebu za tim. U kontaktima sa šamanima saznao sam da ju u odredenim periodima rade danonocno i ne osjecaju nikakav umor i potrebu za snom, vec samo rastucu radost. S tehnikom sam se prvi put upoznao u radu s prijateljem Jeffom Romanowskim - neuromuskularnim terapeutom iz SAD-a, koji poducava svoj sustav iscjeljivanja u organizaciji Makronova - otvorenog centra u Zagrebu." Pokucajte i otvorit ce vam se!



Post je objavljen 12.03.2005. u 00:07 sati.