Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

VEROVATI ILI NE U ASTROLOGIJU I HOROSKOP

Ukoliko bismo zeleli da odgovorimo na ovu dilemu, morali bismo da se vratimo na pocetak price, odnosno na ono "prvo" -- elementarno, tj, izvorno ili "biblijsko pitanje" -- treba li verovati u sudbinu?


To je prava sustina i osnov svega, jer odgovor na ovu dilemu prati svakog od nas kao odgovor na nasu kolektivnu ili zajednicku sudbinu i paralelno, tj. istovremeno, kao odgovor na nasu licnu ili pojedinacnu sudbinu.


Upravo ta vera ili nevera je osnov svega sto se zacinje, nastaje, postaje i sto se potom razvija. Znaci, ovu dilemu, kao i sve ostalo, treba istovremeno posmatrati i na duhovnom i na prakticnom planu. Jer, svako od nas u svom mentalnom sklopu i na osnovu iskustva koje stice tokom zivota formira svoju skalu vrednosti. Naravno, tu skalu vrednosti uvek sacinjavaju one zajednicke ili kolektivne, ali i one pojedinacne ili licne kategorije.

Dakle, zbog toga, prvo treba razgraniciti osnovne pojmove kolektivnog i pojedinacnog. A to dalje znaci: da li treba verovati u astrologiju (odraz zajednicke, kolektivne svest); i da li covek, tj. pojedinac sam po sebi -- licno (odraz subjektivne svesti) veruje u astrologiju?
Opsirnije....



Post je objavljen 11.03.2005. u 18:02 sati.