Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Je li Daytonski sporazum luđačka košulja?

Petritsch rehabilitira hrvatsku samoupravu


Wolfgang Petritsch uspoređuje Dayton s luđačkom košuljom koju bi žurno trebalo presvući, a kada su to pokušali reći neki domaći dužnosnici, posmjenjivao ih je Danas bi se na Sudu BiH trebala održati rasprava u predmetu koji se vodi protiv šestorice Hrvata (među kojima je i Uskopljanin Zdravko Batinić) u javnosti poznat pod imenom slučaj Hrvatske samouprave.
Prema nekim najavama i ova rasprava bi trebala imati formalni karakter jer u takozvanom predmetu Hercegovačka banka koji se vodi protiv Ante Jelavića još uvijek se ne nazire kraj. Po svemu sudeći šestorica Hrvata pojavit će se pred sudskim vijećem samo zbog prozivke i sazivanja novog termina za raspravu.
No, zadnje izjave Wolfganga Petritscha u kojima ovaj bivši visoki predstavnik uspoređuje Daytonski sporazum s luđačkom košuljom koju bi žurno trebalo presvući, bacaju sasvim novo svjetlo i na ovo suđenje.
Naime, podsjetimo, upravo zbog Petritschevih odluka i nametnutog Izbornog zakona Hrvatska samouprava je i formirana i baš je ona tražila izmjene Daytona. Četiri godine nakon što je upravo on posmjenjivao najveći broj dužnosnika, danas se donose odluke o njihovom rehabilitiranju. Iscrpnije u Slobodnoj Dalmaciji, u tekstu Zlatka Tulića

Post je objavljen 10.03.2005. u 08:00 sati.