Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Koliko je stvarno bitan početak pregovora s EU?

Hrvatskim medijima top vijesti su već danima pitanje datuma početka pregovora s EU. Zanimljivo je kako se to isto pitanje na sastancima ministara EU odrađuje rutinski i u svega nekoliko minuta. Nameće se pitanje, koliko je stvarno bitan datum početka pregovora?

Datum je uistinu nebitan. Puno je bitnije imati gospodarstvo prilagođeno zahtjevima današnjeg tržišta, kvalitetno i konkurentno. Svaka ozbiljna vlada radila bi svim silama na oživljavanju gospodarstva i podizanju konkurentnosti, dok bi pitanje pregovora i na kraju krajeva datum ulaska u EU tempirala prema potrebama naše zemlje.

Ali… vlada Ive Sanadera nije stručna i nema nikakav ozbiljan program oživljavanja gospodarstva i sve karte baca na pregovore s EU očekujući kako će nam EU dati bespovratno milijune i milijune Eura koji bi trebali napraviti gospodarsko čudo. Istina je da postoje pred pristupni fondovi, ali čak i u slučaju iskorištavanja svih takvih fondova, gospodarstvo neće zbog njih procvjetati.

Sigurno mnogi od vas recimo ne znaju da Norveška nije članica EU. Norveška je čak dva put završila pregovore s EU, ali su njezini građani na referendumima 1972. i 1994. odbili da Norveška postane članicom EU. Pa ipak.. iako nije članica EU, ta zemlja ima zdravo gospodarstvo i visok životni standard njihovih građana. Norveška ekonomija prilagođena je uvjetima trgovine u EU i Norveška čak uplaćuje određene svote u EU fondove iako nije članica EU jer njezino gospodarstvo uživa brojne pogodnosti participacijom u tim fondovima.

Kad sve ovo sagledate, jedini zaključak koji se nameće je da HDZ na čelu s Ivom Sanaderom nema viziju, nije sposoban riješiti probleme korupcije, kriminala, nezaposlenosti i posrnulog gospodarstva, već se bavi marginalnim pitanjima kao što su datumi početka pregovora, kako bi zamazali oči domaćoj javnosti i ostavili dojam da se rade tobože velike stvari.

Post je objavljen 09.03.2005. u 10:23 sati.