Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jazzy

Marketing

Pravi Ajnštajn!!


Danas sam bi na natjecanju iz fizike, sad sam lud ko šiba. Čak sam za promjenu nešta i znal riješit, možda je nešta i točno. Zadaci su totalno jednostavni, sam uvrstiš zadano u formulu, i gotovo, barem po mojem. Ovi gimnazijalci uzimaju opet sto papira, a ja rješavam ih u 2 reda(možda su i točni), jedino prvi je dugačak i ima puno crtanja. jedino sta su me sjebali je to šta smo sve ove godine nismo smjeli imat i knjigu i zbirku za formule, samo one izabrane formule koje ja nemam, pa sam sve iz glave, a još sam i najviše rješil nek u sve ove 4 god (zato što nam se program uvjek razilazil(gimn<=>tehnička) tak da nije bilo gradivo po našem programu i kak da to znam onda riješit ak nismo nikad učili). Evo vam da vidite:

Zadaci:
1). Predmet je udaljenod zaslona 18 cm. Na koja dva načina treba postaviti jednu konvergentnu leču žarišne daljine 3cm da bi ona u oba slučaja proizvela oštru sliku predmeta an zaslonu? Koliko je povečanje u svakom slučaju? Skicirajte kakrakteristične zrake i ukratko opišite kakavu sličnost uočavate između ova dva slučaja!

2). Uski snop laserske svjetlosti valne duljine 632.8nm upada okomito na površinu CD-a. Na toj površini urezano je mnogo tankih tragova mođusobno razmaknitih za 1,6 mikro metara jedan od drugog. Pod kojim kutevima s obzirom na okomicu se svjetlost najintenzivnije reflektira?

3). Katodne cijevi koje su kod prijašnjih TV-aparata proizvodile sliku zračile su rendgenske zrake. Njih emitiraju elektroni pri naglom usporavanju odnosno zaustavljanju. Kolika je najkrača valna duljina rendgenskog zračenja ako je napon ubrzavanja elektrona 15KV? Posloje li za isti napon ubrzanja elektrona a) veče valne duljine i b) manje valne duljine rendegnskog zračenja i zašto?

4). Svemirski brod Trgovačke federacije leti pored planeta Coruscant brzinom 0.6c. Znanstvenica koja miruje na Coruscantu izmjerila je duljinu putujučeg broda (u smijeru njegovog gibanja) od 74m. Kasnije je brod sletio na Coruscant te se zaustavio. Koliku mu je duljinu znanstvenica sada izmjerila ista znanstvenica? Koliku gustoču vode bi u istom gibajučem brodu mjerila znanstvenica koja miruje na Coruscantu, ako je gustoča vode u mirujučem sustavu 1000kg/(kubnom metru).

5). Valna duljina svjetlosti koja upada na površinu metala smanji se na lamda 1 na lamda 2(obje su manje od granične valne duljine za foto električni učinak). Kolika je pritom promjena zaustavnog napona za foto-elektrone emitirane s površine metala? Izračunajte promjenu zaustavnog napona uzevši da je lamda1=295nm i lamda2=265nm!

I imaju jos zadane konstante.

TRIVIJALNI ZADACI!!!!

Post je objavljen 08.03.2005. u 19:26 sati.