Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stitch

Marketing

Datumi


Danas je osmi ožujka, Međunarodni dan žena. Prije nego što horacijevski krenem in medias res, dopustite da vam u povodu tog blagdana poželim sve najbolje, drage blogerice.

Rekoh, osmi ožujka. To je zapravo skraćeni oblik koji se rabi umjesto osmi dan mjeseca ožujka. Primijetite da nisam napisao osmi ožujak, kako pokazuje kalendar u mojim Windowsima, jer toj je sintagmi značenje posve drukčije. Oni koji su lokalizirali spomenuti operativni sustav ne razmišljaju naime o finesama hrvatskoga jezika pa ispada da se taj mjesec ponavlja nekoliko puta u godini, a sada smo, eto, došli do njegove osme inkarnacije.

Isto tako, onaj tko je imenovao riječko brodogradilište učinio je to - nepravilno. Naziv bi umjesto 3. maj trebao glasiti 3. maja - premda to sada ne treba mijenjati! - jer je opet riječ o trećem danu mjeseca maja, a ne o trećem mjesecu svibnju u godini, kao da ih ima 14, a ne jedan.

Današnji datum može se dakle ispravno napisati na dva načina: kao 8. 3. 2005. (pazite, bez nula!) i kao 8. ožujka 2005. I to je sva mudrost.

Post je objavljen 08.03.2005. u 10:52 sati.