Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Mjesec Ozujak(mart) Dan Zena

SVIM ZENAMA ZELIM SRETAN SAM NJIHOV DAN

MART


Narodna imena za mart: brezen (bresen, brezanj), suhi, susac, mali secko. letnik, lazak, derikoza; blagovestenski.
Kod Hrvata: ozujak
Latinski: martius
Engleski: mach


Najveci rimski bog, pored Jupitera, bio je Mars, bog rata. Po tradiciji, kao otac Romula, legendarnog osnivaca Rima, Mars je otac i citavog rimskog naroda. Nije cudo sto je po starom rimskom kalendaru, prvi mesec u godini bio posvecen ovom bogu. Godina je tada pocinjala prvog marta, a zavrsavla se nakon deset meseci poslednjeg dana decembra i trajala je 304 dana. Kako to nije odgovaralo duzini prave godine legendarni rimski kralj Numa Pompilije, koji je na prestolu nasledio Romula, ubacio je u kalendar jos dva meseca: januar i februar i od tada je mart treci mesec u godini. Mart jos od najstarijih vremena ima 31 dan.
Sa martom je godina pocinjala i u Britaniji sve do 1752. kada je prihvacen Gregorijanski kalendar. A postoji misljenje, da su u najstarije vreme i srbi racunali pocetak godine u martu.
Mart, je mesec kada pocinje prolece. To je onaj dan kada Sunce predje sa juzne na severnu hemisferu Zemljine lopte, a dan i noc traju jednako dugo. Obicno se to desi 21. marta (ponekad 20. kada se radi o prestupoj godini).
Velsani slave 1. mart kao dan svetog Davida, zastitnika Velsa. A Irci 17. marta, slave dan svetog Patrika, zastitnika Irske. Jevreji u martu imaju svoj Purim, ali to ne pada bas uvek u ovaj mesec. Medjutim najpoznatiji praznik vezan za mesec mart je sigurno Dan zena.
Mozda najpoznatija recenica u kojoj se pominje mart, je ona koju je stari prorok uzvikuno Cezaru 44. pre nove ere: "Cuvaj se, Cezare, martovskih ida". Idama su Rimljani oznacavali sredinu meseca.

Tradicija:
Baba Marta ? po nasoj tradiciji je cudljiva, naprasita i pomalo luckasta baba koja upravlja mesecom martom. Zato je i sam mart promenljiv. Lepe i prijatne dane zna sasvim nenadano da zamene dani vejavice i niskih temperatura. A onda, opet, ograne sunce.




Post je objavljen 07.03.2005. u 02:55 sati.