Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

120 sati od 24 sata

Priuštio sam si četiri, pet dana odmaka za komentar novog dnevnog lista - 24 sata. Uspio sam tako pročitati neke od komentara drugih blogera, ne kako bih ispao pametniji, nego kako bih stvarno pokušao smjestiti ovaj list na pravo mjesto. Dakle, komentari su 90% negativni (osim Nika Titanika koji im prodaje karikature) Jesus Quintana komparira list sa Večernjim, Jutarnjim, Vjesnikom i sa propalom Republikom Ive Pukanića, no sa poštovanim Jesusom se ne bih složio iz više razloga. Prvo, Pukanić je prije pokretanja svog lista pokušao kupiti Vjesnik nudeći državi 5 milijuna eura (ne ulazim u to čijih) za list koji je tada kao i sada u debeloj financijskoj gabuli, financiran novcima svih nas poreznih obveznika. Račanova vlada, vodeći se valjda nekim dugoročnim i samo njima znanim planovima, odlučila se zadržati gubitaša, i od tada, a prošlo je dobrih 4-5 godinica, svaki proračun ima stavku za pomoć omiljenom Vjesniku. Pukanić je tada krenuo u projekt Republika, a država našim novcem pojačala marketing Vjesnika (sa Svenom Medvešekom npr.) i prelila kap propasti Republike. Poput HRT-a, i u Vjesniku se ponašaju kao pijani milijunaši, redakcija im je vjerojatno veća nego ona Jutarnjeg ili Večernjeg, a naklada desetak puta manja. Država se odrekla nekoliko proračunskih milijuna plusa, i uknjižila stotine milijuna kuna minusa.
Kada netko ulaže privatni novac u svoj proizvod (kao u ovom slučaju austrijska Styria u 24 sata), ja sam sretan; ljudi su zaposleni, plaća se porez, pojačava se konkurencija i naša mogućnost izbora. Kada država ulaže naš novac u Vjesnik koji se prodaje u 3-4 tisuće primjeraka (ako i toliko), i kada se od tog novca još izdvaja plaća za marketinške stručnjake poput hipohondra Šime Vlajkija (eks Danijela Trbović-Vlajki muža) postajem blago nervozan. Ovdje se može povući paralela sa HRT-om i privatnim televizijama, a o čemu pisah dva tri posta prije.
Ispričavam se što moj komentar donosi samo ekonomski aspekt pojave novog dnevnog lista, a ništa vezano uz njegovu kvalitetu, no eto, mislim da je ovaj aspekt donekle zanemaren, a možda ne bi trebao biti.


Post je objavljen 06.03.2005. u 15:04 sati.