Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ovoono

Marketing

SITUACIONISTICKE SITUACIJE

Situacionisticka Internacionala je bio jedan pokret 70-ih godina, lijevo-teorijsko-kriticko-prakticno-aktivisticko-artisticko-anti-potrosacke provenijencije, i legendarni Guy Debord, autor Drustva Spektakla je bio njihov najistaknutiji clan. Situacionistima su se nazivali jer su izmedju ostaloga organizirali i izvodili razne situacije.

Jednom je jedna grupa u San Francisku dosla u crkvu prije mise, otisli u ured mladog svecenika, zavezali ga, te se jedan od njih obukao u njegovu svecenicku odoru. Kad se pastva sakupila u crkvi, "svecenik" je izasao pred njih, i nakon duze ozbiljne sutnje saopcio okupljenim vjernicima lose novosti - "Bog je umro". Pastva se na tu losu vijest jako uznemirila i tiho i vrlo zabrinuto raspravljala sa svecenikom sto to sad znaci za njih, zivot, i sve vjernike, dok nisu nakon 20ak minuta shvatili da su zrtve zesce zejbancije, a kad su shvatili da su - jaki vjernici - povjerovali u takvu notornu glupost kao vijest o Bozjoj smrti, policija je intervenirala ne na njihov poziv, nego na poziv situacionistickih drugara koji su ih zvali da spase njihovog kolegu od smrti u lincu.

Drugi su u Londonu u noci sa cetvrtka na petak izljepili citavu gradsku opcinu oko jednog velikog supermarketa plakatima FREE SHOPPING FRIDAY koji su glasili "U petak promotivna besplatna kupovina u Wallmartu! Ponesite koliko god mozete za nula funti! Povedite obitelj!" Cijeli petak su kasirke u Wallmartu morale objasnjavati tisucama ljudi s pretrpanim kosarama da moraju platiti, i da ne postoji nesto takvo kao "besplatna kupovina".

Pred New York Stock-Exchangeom je jedan dan 71. godine velika grupa zena obucenih u crno cijeli dan pjevala cudne i uznemirujuce vjesticje napjeve ne bi li dekoncentrirale brokere i zacarale Market da propadne. Taj dan Market je pao za 10 bodova, rekord u nekoliko mjeseci. Predstavljale su se kao clanice udruzenja W.I.T.C.H. ("vjestica"), skraceno od "Women's International Terror Conspiracy from Hell" [moj licni favorit od svih imena organizacija ikad]

Meni jos najbolja akcija je ona kad su jedni o Bozicu dosli u veliku robnu kucu, i dok se jedan, obucen kao Djed Mraz zaputio na djecji odjel, drugi su pozvali novinare i foto-reportere. Djed Mraz je pak uzimao najskuplje igracke s polica trgovine i veselo ih poklanjao brojnoj djeci na odjelu. Vidjevsi sta se zbiva, da ovaj poklanja njihovu robu, trgovci su zvali policiju. Na opce veselje situacionista, i sukladno njihvom planu, TV i foto-reporteri su uskoro snimali policiju kako hapsi Djeda Mraza i otima igracke iz ruku uplakane djece...

Post je objavljen 06.03.2005. u 07:35 sati.