Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Operacija 'Market Garden'

Operacija 'Market Garden' – hrabro su se borili, ali uzalud

''Teško bi se, u prošlosti, našlo više tako slavnih podviga kao što je bio ep Arnhema, a bit će teško i u budućnosti nešto što bi bilo hrabrije.''

Tako je pohvalio feldmaršal Montgomery vojnike koji su sudjelovali u nečemu što je trebalo biti veličanstven saveznički primjer u kombiniranim zračnim napadima s napadima koji su se provodili na zemlji. Međutim, sve se preokrenulo i pretvorilo u nedopustive primjere taktičkih promašaja, nepostojanje komunikacija između snaga u zraku i na zemlji i totalni podbačaj obavještajne službe.
Zadaća, savezničke 1. padobranske armije, točnije njezine 1. padobranske divizije, poljske padobranske brigade, 82. padobranske divizije, 101. padobranske divizije, 52. zračno desantne divizije, 38. i 46. skupine RAF, te 9. američkog zapovjedništva za prevoženje, bila je kombiniranim djelovanjem s kopnenim snagama zauzeti Arnhem, Eindhoven, Grave, Nijmegen, te sačuvati mostove preko rijeka Rajne i Waal. Snage kopnenih postrojbi činili su 8., 12. i 30. korpus s temeljnom zadaćom spojiti se sa snagama padobranskih divizija nakon uspješne provedbe zračnog desanta.
Nijemci su polovicom rujna 1944. godine zaustavili snage Saveznika na utvrđenoj Sigfriedovoj crti. Neorganizirane i jako izdužene komunikacije za opskrbu savezničkih snaga izazivaju velike poteškoće u normalnoj opskrbi streljivom i pogonskim gorivom. U takvim uvjetima Savezničko Vrhovno zapovjedništvo odlučuje 10. listopada 1944. da napad produži samo britanska 2. armija bojnim djelovanjima kroz Nizozemsku, a zračnu potporu pružat će joj američka 1. zračno desantna armija, dok će joj bokove osiguravati američka i kanadska 1. armija.


Post je objavljen 05.03.2005. u 20:03 sati.