Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umpaumpa

Marketing

Filmovi Efraima Kishona - Blaumilh Kanal

Izrael, 1969. Boja, 89 minuta
Scenario i rezija: Efraim Kishon
Glume: Bomba Cur (Blaumilh), Nissim Azikri (Cigler), Shraga Friedman (Kubishevski), Shajke Ofir (policajac), Mosko Alkalai (Shultajs) i drugi
Nagrade i priznanja: Nominacija za zlatni globus za najbolji strani film (1969)


Prema Kishonovom pricanju, dobio je inspiraciju za ovaj film kada su poceli kopati u ulici u kojoj je zivio i upitao se, jel stvarno ima sto za popraviti ili su to samo ludjaci opsjednuti kopanjem. Glavni junak je Blaumilh zvani kopac, kojeg fenomenalno glumi Bomba Cur, koji pobjegne iz ludnice, ukrade pneumatsku busilicu i pocne kopati u najprometnijoj ulici u Tel Avivu. Kada za to saznaju u gradskom poglavarstu, Kubishevski, koji je odgovoran za radove u gradu, dodje do zakljucka da ministarstvo infrastruktura upada na njihov teren zbog politickih igara Shultajsa, njegovog politickog protivnika. Istog trena krenu intrige i prepucavanja dok stanovnici pate od neprekidne buke. Kubishevski posalje svog "posilnog", Ciglera, da ukrade iz ministarstva planove, da vide sto to grade. U medjuvremenu poglavarstvo posalje pojacanje u vidu svih sprava za kopanje u ulicu Allenby kako bi pokazali tko je gazda u gradu. Kako nisu uspjeli naci planove, nastave kopati i dalje u istom smjeru dok se ne provede istraga. Cigler tada shvati da se radi o ludjaku, ali kada to pokusa saopciti policija ga udalji sa sjednice. Za to vrijeme kopaci dodju do mora i potope ulicu Allenby. Sljedeca scena je svecano otvaranje kanala Allenby gdje je Blaumilh pocasni gost a gradonacelnik odrzi govor o Tel Avivu kao Veneciji Bliskog Istoka. Cigler opet pokusa saopciti sto se desava, policija ga savlada, stavi mu ludjacku kosulju i decki u bijelim kutama ga odvedu sa slavlja.

Film nije dosegao nivo Salah Shabatija, ali je svakako jako dobra komedija koja ce stanovnicima ex socijalisticke drzave biti vrlo razumljiva. Bomba Cur je odigrao fenomenalnu ulogu glavnog lika Blaumilcha i vrlo je upecatljiv iako ima samo jednu liniju u cjelom filmu, jednom kaze "Blaumilh". I to je to. Svakako preporucam film (-****)


Post je objavljen 08.06.2004. u 22:14 sati.